IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки бързат да се освободят от лошите кредити

Общият дял на просрочените кредити е нараснал почти двойно спрямо периода преди пандемията

18:00 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските банки предлагат за продажба необслужвани кредити, докато регулаторите настояват за по-бързо освобождаване от лошите дългове на фона на ръста на просрочията по време на слабото икономическо възстановяване след COVID, пише Ройтерс.

Данни на рейтингова агенция показват, че тази година емитирането на ценни книжа, обезпечени с необслужвани кредити (NPL), ще нарасне с около 40% спрямо предходната година и ще достигне рекордни стойности, тъй като кредиторите бързат да се освободят от проблемните активи, свързани с ипотечни кредити, кредитни карти и потребителски заеми.

Само тази седмица цели шест банки, сред които China Everbright Bank и Bank of Jiangsu, планират да емитират ценни книжа, обезпечени с активи (ABS) на стойност 1,5 милиарда юана (210,49 млн. долара), базирани на лоши дългове, показват проспекти за продажба, прегледани от Ройтерс.

Обичайните купувачи и този път са мениджъри на фондове, фирми за управление на богатство, специализирани инвеститори в проблемни дългове и някои хедж фондове.

"Секюритизацията се е превърнала в инструмент, който китайските банки редовно използват,  за да се освободят от лошите кредити. Тя е ефективна, гъвкава и регулаторите одобряват подобни продукти по-бързо", заяви Кан Джоу, ръководител на отдела за структурирани финансови рейтинги в S&P Global (China) Ratings.

Емитирането се засилва, "защото в условията на икономически спад предлагането на необслужвани заеми нараства", сподели той и заяви, че очаква пазарът да се разрасне още през следващата година.

Китайските власти са поставили в черния списък 8,57 млн. души, които са пропуснали плащания по всякакви типове кредити - от жилищни ипотеки до бизнес заеми. Общият им брой е нараснал с 50% спрямо 5,7 млн. неизпълнени задължения в началото на 2020 г., откроявайки проблемите по време на пандемията и последиците от нея.

От началото на годината до 17 декември китайските банки са продали подобни на облигации ценни книжа за 42,5 млрд. юана (5,96 млрд. долара), базирани на необслужвани заеми, което е с 37% повече от общия им брой за 2022 г. и най-големият дял от началото на статистиката през 2016 г., твърдят от китайска рейтингова агенция.

Освен това лоши кредити на стойност 60 млрд. юана са сменили собственика си на официалния пазар за кредитни активи през периода януари-септември, което е с 61% повече от общия им брой миналата година, сочат данни на агенция, свързана с китайския банков регулатор.

Процъфтяващият пазар на лоши заеми разкрива предизвикателствата, пред които е изправен банковият сектор, борещ се с кризата на пазара на недвижими имоти, дългове на местните власти и ръста на просрочията от физически лица, докато икономическото възстановяване на Китай след COVID се забавя.

Необслужваните кредити в китайските банки достигнаха стойност от 3,2 трлн. юана в края на септември, което е с една трета повече от 2,4 трлн. юана в края на 2019 г., сочат данни на банковия регулатор на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още