IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Русия от петрол и газ се свиват с близо 25% през 2023 г.

По-ниските държавни приходи от петрол и газ оказват допълнителен натиск върху бюджета точно когато Русия планира близо 70% увеличение на военните разходи

17:08 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нетните фискални приходи на руското правителство от петрол и газ се свиват с близо една четвърт през миналата година, отразявайки по-ниските цени на петрола и огромния спад в износа на природен газ чрез тръбопроводи, пише Bloomberg.

Руската федерация е спечелила 8,82 трлн. рубли (99,3 млрд. долара) от такси от петролната и газова индустрия през 2023 г., което представлява спад от 24% спрямо предходната година, става ясно от данни на финансовото министерство на страната.

Потокът от петродолари — ключов източник на финансиране за инвазията на Кремъл в Украйна — намаля, тъй като цената на руските барели падна на фона на спада на световните цени на суровия петрол и по-строгите енергийни санкции на Запада. Резкият спад в износа на руски газ по тръбопроводи и щедрите държавни субсидии, предоставени на националната петролна индустрия, задълбочиха спада в нетните приходи, показват официалните данни.

По-ниските държавни приходи от петрол и газ оказват допълнителен натиск върху бюджета точно когато Русия планира близо 70% увеличение на военните разходи през 2024 г., докато войната в Украйна наближава третата си година. Социалните разходи също ще бъдат увеличени, тъй като президентът Владимир Путин се готви да се кандидатира за пети мандат на изборите през март.

Средната цена на руския петролен сорт Уралс спадна с повече от 17% миналата година до 62,99 долара за барел, изчислява Министерството на финансите. Това все още е над горната граница от 60 долара за барел, наложена от страните от Г-7 и техните съюзници в края на 2022 г. в опит да ограничат приходите на Кремъл.

От средата на октомври Министерството на финансите на САЩ засили мониторинга на спазването на тавана на цените, като наложи санкции на няколко танкера, на техните собственици и търговци на суров петрол, обвинени в нарушаване на ценовия праг. Това повиши рисковете за купувачите на руски петрол и в резултат отстъпката за Уралс спрямо бенчмарка Брент се увеличи. Разликата достигна близо 14 долара за барел през декември, показват данни на руското финансово министерство.

Въпреки че настоящите отстъпки са много по-малки от ценовата разлика от над 30 долара за барел, наблюдавана непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна, те са значително над историческата средна стойност от около 2 до 3 долара за барел.

Приходите на Русия от такси от петролния и газов сектор се понижават с около 25% през 2023 г. Източник: Bloomberg Приходите на Русия от такси от петролния и газов сектор се понижават с около 25% през 2023 г. Източник: Bloomberg

Износ на газ

Решението на Русия да прекъсне по-голямата част от доставките на газ по тръбопровода за Европа доведе до спад от повече от 65% в бюджетните приходи от мита върху износа на газ до 566 млрд. рубли миналата година. В момента Русия доставя газ на запад през територията на Украйна и чрез газопровода „Турски поток“, който минава през Черно море.

Русия досега не е разкрила данни за газовите си потоци по тръбопроводите за 2023 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява, че износът на газ по тръбопроводите на страната за Европейския съюз (ЕС) е намалял с 65% спрямо предходната година до едва 20-25 млрд. куб. метра.

Правителството на Русия също е платило 2,9 трлн. рубли субсидии на своята петролна индустрия миналата година, което допълнително намалява размера на нетните приходи, показват данни на Министерството на финансите. За сравнение, разходите за здравеопазване и образование достигат 3,1 трлн. рубли общо.

В опит да увеличи приходите руското правителство намали наполовина една от субсидиите за петролната индустрия през септември. Този ход доведе до недостиг на гориво в цяла Русия, принуждавайки кабинета незабавно да възстанови пълните субсидии и дори да наложи временна забрана за износ на горива, за да ограничи вътрешните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още