IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вероятно ще запази нивата на доставяния за Европа газ през 2024 г.

Има възможности износът да бъде увеличен през Турция, тъй като по тръбите има свободни мощности, смята енергиен експерт

20:01 | 03.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставките на руската енергийна компания "Газпром" за Европа, без да се взема предвид турският пазар, през 2024 г. ще останат близки до нивата си от 2023 г. - около 28-29 млрд. куб. м, смятат експерти, цитирани от ТАСС. Частично увеличение би било възможно след пускането в експлоатация на газовия хъб в Турция.

"Смятам, че през 2024 г. транзитът през Украйна ще продължи да функционира, както и досега, и през страната ще преминат около 15 млрд. куб. м. Така износът на "Газпром" за Европа би останал близък до нивата си от 2023 г.", посочва експертът от "Финам" Сергий Кауфман, цитиран от БТА.

Според Алексей Гривач от клуб "Валдай" износът за Европа по тръбопроводи остава стабилен в обем от по 2-2,5 млрд. куб. м месечно вече над година. Балансът обаче е крехък и опитите за нарушаването му продължават, изтъква той.

По думите му има възможности износът да бъде увеличен през Турция, тъй като по тръбите има свободни мощности, но това е под риск от очакваното пускане в експлоатация на плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

Според Кауфман засега газовият хъб в Турция не е необходим, тъй като износът по тръбопровода "Турски поток" е под проектната му мощност, а се очаква през втората половина на годината да се увеличи предлагането на втечнен природен газ. От тази гледна точка на газовия хъб в Турция може да се гледа по-скоро като на алтернатива на транзита през Украйна.

Германия беше най-големият пазар на "Газпром" в Европа с годишни доставки на около 50 млрд. куб. метра газ. През 2022 г. руската компания постепенно намали доставките, позовавайки се на нуждата от ремонти по "Северен поток 1", а през миналия септември взривове разрушиха газопровода и прекратиха доставките. В момента здрава е само една тръба от проекта, но тя е част от неполучилия одобрение "Северен поток 2".

"Газпром" започна зимния сезон с рекордни количества газ в резерв - 72,8 млрд. куб. м, и с увеличен капацитет за дневен добив от газохранилищата - 858,8 млн. куб. м на денонощие. В страната вече беше тествана работата на мрежата при максимално натоварване - още в първите дни на декември - в периода 8-13 декември, беше записана първата ледена вълна с необичайно ниски температури със средна температура от -17 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 месеца
До: doba2024 e последната с руски газ през Украйна, договора изтича и няма да бъде подновяван...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... Сърбия , Унгария и Австрия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 3 месеца
До: zelka007, 'Смятам, че през 2024 г. транзитът през Украйна ще продължи да функционира, както и досега, и през страната ще преминат около 15 млрд. куб. м' ??? БГ се отказваме от дерогацията на нефт, а ня***КОИ в ЕС продължават алъш-вериша с 'нъсъвите детеубийци и крадци на санитарен фаянс', Зелков :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 3 месеца
да си го горят на портовая гнъсъвите детеубийци и крадци на санитарен фаянс !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още