IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече е най-големият износител на втечнен газ през 2023 година

Страната отчита рекорден износ през декември, което помогна да изпревари досегашния лидер Катар и Австралия

23:00 | 02.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С рекордно производство и доставки в края на декември САЩ се превърна в най-големият износител на втечнен газ през 2023 година, пише Ройтерс. Страната успя да изпревари доскорошния лидер Катар и втория Австралия, допълва още агенцията, позовавайки се на данните на Rapidan Energy Group.

Според тях през декември американските производители са изнесли 8,6 млн. тона втечнен газ през декември 2023 година. Една от причините за рекорда е завръщането на терминала Freeport в експлоатация. Основната дестинация на американския газ през декември е Европа (5,43 млн. тона). Има известно намаление спрямо доставките през ноември, което се дължи на продължаващото до сега по-меко време в Европа и пълните газохранилища.

Износът за Азия се увеличи до 2,29 млн. тона, или общо 26,6% от американския износ, изчисляват още анализаторите.

Износът на втечнен газ от САЩ се повиши с почти 15% до общо 88,9 млн. тона през 2023 година. В основата на това е подобряване на ефективността на работата на съоръженията и работата вече в пълен капацитет на тексаския терминал Freeport, на който пламна пожар през лятото на 2022 година. Ремонтът и връщането на лиценза за работа се проточиха с месеци.

Данни на аналитичната компания LSEG, цитирани от Ройтерс, показват, че през 2023 година страните от Европа са купили 15,8 млн. тона втечнен газ от Русия, което е спад от 1,9%. Като цяло Русия още не успява да заеме тази ниша на пазара, след като загуби основния се пазар на тръбен газ през последните месеци. Износът  на втечнен газ записва спад и в Азия - с 11% до 14,9 млн. тона. Но вероятната причина са по-скоро ремонти по съоръженията,защото през декември има ръст до 3,2 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 3 месеца
"САЩ, като най-големият износител на втечен газ в света, допринася съществено за енергийната сигурност и разнообразие по света. Този потенциал за износ не само подпомага американската икономика, но и осигурява стабилност и достъп до енергийни ресурси за много държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още