IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози поискаха САЩ да спрат субсидиите за втечнения газ

68% от износа на втечнен газ от САЩ са насочени към Европа

21:58 | 08.12.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Екологични организации, водени от "Приятели на Земята", представиха по време на климатичната конференция COP 28, която се провежда в Дубай, писмо до американския президент Джо Байдън с искане да бъдат спрени субсидиите за втечнен газ. Изкопаемите горива задълбочават климатичните промени и трябва да бъдат използвани соларни или вятърни мощности за тяхната замяна, се казва в позицията на еколозите, цитирана от Ройтерс.

Според техните изчисления емисиите, свързани с добива и доставката на втечнен газ от САЩ, са се увеличили с 81% от 2019 година насам.

САЩ активизират производството на втечнен газ след началото на войната в Украйна. По данни на Ройтерс оттогава Джо Байдън е одобрил пет проекта, свързани с втечнен газ. Износът на втечнен газ от САЩ през първата половина на 2023 г. е рекорден и се увеличава с 4% спрямо първото полугодие на 2022 г. Около 68% от американския износ се насочва към Европа, посочва още Ройтерс.

Сега активистите настояват да не бъдат давани повече разрешителни за производството на втечнен газ, както и да бъде спряна финансовата и институционалната подкрепа за сектора.

От Белия дом не отговарят на запитванията на агенцията за коментар. Анализатори посочват, че година преди президентските избори в САЩ Байдън трябва внимателно да анализира възможностите за баланс и колко  точно проекти, свързани с изкопаеми горива, може да си позволи да одобри, без да разочарова своите "зелени" избиратели.

САЩ са сред лидерите по отношение на износа на втечнен газ през последните седмици. "Всеки натиск за поетапно премахване на всички изкопаеми горива на COP28 рискува да се провали, ако водещият износител на втечнен газ в света не покаже никакви признаци за промяна на курса", се казва в позицията на екологичните организации.

Преди дни Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че на конференцията в Дубай се разглежда вариант на обща декларация, предвиждащ отказ от изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
Ако някой зад Океана е решил, че ЕС все още има някакви изпарения на икономика и своеволие, това може да е подготовка за следващия, вече последен пирон в ковчега на *съюзниците*. После Тръмп може да затваря НАТО и да гаси лампите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
*Еколози поискаха САЩ да спрат субсидиите за втечнения газ* - Е те това ако стане, на Европа й се евамаййчицата. Американците цяла война в Европа запалиха, за да си образуват пазар за газа, който и със субсидията идва на цена, която потопи Германия, а пък без нея?! Но еколозите в САЩ не са просто тъъъпи зелки. Зад тях е мощният клинтъно-соросов финансов конгломерат, чиито *зелени* апетити се изчисляват на над 100 трлн. долара, та *еколозите* нищо случайно не правят там, както глъъмовете тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: wart ... отписа ли ги дивидентите гъсспромовски ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
До: wart ... а едно блатно племе , най-надеждният и сигурен газодоставчик във вселената , си взриви тръбите за газодоставки ... те пък се извъдиха най-великите еколози вероятно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
wart
преди 5 месеца
Световната *** прави това което счита за нужно само наивните и глупавите се съобразяват с околната среда и изменение на климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още