IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваните печеливши от енергийната война в Европа

ЕС опитва максимално да диверсифицира доставчиците на газ, за да намали рисковете

20:04 | 20.09.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставчици от крайбрежието на Конго до Азербайджан станаха търсени партньори на Европа на фона на енергийната война с Русия, пише в анализ The Wall Street Journal. Досега ниските цени, които поддържаше "Газпром", държаха други доставчици далеч от пазара на континента, но след началото на войната в Украйна енергийната карта на света бързо беше прекроена.

Преди това Русия беше основен доставчик на газ за европейските страни, а те от своя страна - най-големият пазар за "Газпром". През 2021 година компанията имаше дял от около 45% от общия внос на газ в ЕС. След началото на войната в Украйна обаче Русия оряза доставките за някои от държавите, сред които и България, и накара общността да потърси спешно алтернативи. И ЕС ги намери в доставките на втечнен газ, както и на тръбен газ от Алжир, Норвегия и Азербайджан.

Сега делът на Русия в общия внос на газа в ЕС е едва 13%.

Алжир обаче може да бъде и рисков доставчик - страната има дългогодишна история с Русия, купувайки големи количества оръжия. "Да, имаме приятелство и политически връзки, но бизнесът си е бизнес", коментира по този повод министърът на енергетиката на Алжир Мохамед Аркаб. Алжир преговаря с купувачи от Германия, Нидерландия и други части на Европа, а италианската Eni направи и мащабни инвестиции в добивната индустрия в страната.

Сега дълбоко в Сахара Eni и алжирската държавна газова компания Sonatrach разработват десетина кладенци и е въпрос на месеци газът да потече към Европа, пише още американското издание. Алжир е свързан с континента чрез три тръбопровода през Средиземно море, но досега беше извън сметките за доставки.

Освен на Европа Алжир привлича вниманието и на американските гиганти Chevron и Exxon Mobil, които подписаха споразумения, даващи им правото да добиват газ.

Европейският интерес се разпростира не само към Алжир, но и в цяла Африка. Eni инвестира в производството на втечнен газ в крайбрейжието на Конго. Обсъждат се и други проекти, чрез които страните от ЕС се надяват да направят "енергиен буфер" за следващите три години, които се смятат от анализаторите като един от критичните периоди в европейсата енергетика.

Експерти предупреждават, че ЕС може би прави същата грешка като с Русия, обвързвайки се  отново със страни с авторитарни режими - Алжир и Азербайджан. Затова и целта е максимална диверсификация на доставките, така че нито един от доставчиците да не може да използва позициите си за натиск, разказва Роберто Чинголани, бивш министър на околната среда на Италия, който изготви част от плана за реакция при енергийната криза на страната.

В момента Европа разчита основно на газ от Норвегия и на втечнен газ, като основните доставчици са САЩ и Катар. Целта на ЕС е с по-голям брой доставчици да намалят цената на природния газ. 19 месеца след началото на войната в Украйна природният газ поевтиня съществено - от пиковата стойност през август 2022 година в размер на около 350 евро за мегаватчас до около 36 евро днес (20 септември) на нидерландската борса TTF.

Но въпреки това цената е по-висока спрямо началото на 2021 година, както и спрямо пазарите в САЩ и други конкурентни за ЕС дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... ааахапхаахаха ... чисто любопитство , като запецнеш , този текст , последният , си го копираш от предишен пост или го пишеш наново ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
cyclop
преди 7 месеца
Ухахаха, още няма решение от Министерството на Истината - как ще продаваме пропагандата по азербайджънския въпрос... Безпомощни, ръководителите на звена по Борба с Престъпмисъл импровизират хаотично.. Слабо, политкомисар, двойка по пропаганда... Ех как ще те разжалват скоро... Само да им стане по-устойчив Ей Ъй пропагандния бот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... ааахапхаахаха ... те тези са извън нашата юрисдикция ... те са в евразийският союз и ги защитава могъщ полюс , пред който ЕС е джудже и би бил изпепелен ядрено , ако се доближи до негов военен конфликт ... да не би да не се справя втората най-могъща с нещо във военен аспект ?! ааахапхаахаха ... а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
cyclop
преди 7 месеца
Аве, политкомисарска сгган, кво каза посолството, ще санционирваме ли азербайджанската брутална агресия... Че нали на азерски газз чакахме... А тя ква стана... Или тяхното е само военна операция... ааахапхаахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още