IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия успява да замени руския газ с такъв от Египет и Алжир

Руският газ в момента представлява около 10% от италианския внос, което е спад от около 40-те процента от времето преди Русия да нахлуе в Украйна

20:30 | 27.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Италия в оставка Марио Драги. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Италия в оставка Марио Драги. Снимка: Bloomberg L.P.

Италия е осигурила достатъчно алтернативни доставки на газ от Северна Африка, за да компенсира недостига през тази зима, ако Русия прекрати целия износ за страната, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Увеличаването на очакваните доставки на газ от Алжир и Египет ще може да покрие липсващите обеми, необходими на Италия, за да изкара безпроблемно зимата.

Първоначално Рим очакваше да постигне независимост спрямо руския газ до пролетта на 2025 г., като правителството предприе процес по разширяване на капацитета си за регазификация.

Руският газ в момента представлява около 10% от италианския внос, което е спад от около 40-те процента от времето преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари. Ако тази зима се окаже особено студена, повреда на тръбопровод или забавяне на новите доставки също може да помрачи усилията на Италия.

Премиерът в оставка Марио Драги е предприел серия от отвъдгранични визити, за да осигури достатъчно внос на газ и така да защити Италия от потенциални енергийни прекъсвания по отношение на Русия.

Москва продължава да оказва натиск върху Европейския съюз (ЕС) заради няколко кръга санкции в отговор на руската инвазия.

Вносът на втечнен газ за Европа се увеличава двойно спрямо септември 2021 г. Източник: Bloomberg Вносът на втечнен газ за Европа се увеличава двойно спрямо септември 2021 г. Източник: Bloomberg

За разлика от Италия, която успешно успява да диверсифицира газовите доставки, Германия, най-големият вносител на руски газ, изпитва затруднения при осигуряването на допълнителни доставки, като канцлерът Олаф Шолц се завърна от пътуване до няколко страни в Близкия изток със споразумение само за един товар втечнен природен газ (LNG). Разходите по замяна на руските потоци с по-скъп газ от пазара ще струват на газовия гигант Uniper SE около 18 млрд. евро тази година, поради което компанията се споразумя с Берлин да бъде национализирана.

Междувременно руският газов гигант „Газпром“ предупреди във вторник, че един от двата активни газови маршрута към Европа, този през Украйна, е изложен на риск поради юридически спор.

Подобрените перспективи на Италия зависят от успешното инсталиране на нова плаваща платформа за регазификация в Пиомбино до пролетта на 2023 г., посочват източниците. Блокът може да преработва 5 млрд. куб. м газ годишно, но съпротивата на местните власти може да забави работата му.

Износът на газ от Алжир за Италия се очаква да се удвои през 2024 г. до 18 млрд. куб. ме годишно, докато вносът на LNG от Египет също ще се увеличи до края на годината, за да съответства на количеството, изпращано в момента от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Италия се справя и България ще се справи! Трябва да се разработват всякакви алтернативи и възможности, който да доведат до справяне с кризата. И нашето правителство трябва да предприеме процес по разширяване на капацитета за регазификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Zlato , некой блиц коментар ?! Нали италианците нямало да се справят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още