IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческа памет, газ, визи - посещението на Макрон в Алжир ще е пълно с предизвикателства

От началото на войната в Украйна Алжир - един от десетте най-големи световни производители на газ - се превърна в събеседник, много търсен от европейците

16:09 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпросът с историческата памет, войната в Украйна и алжирският газ, визите, сигурността в Сахел... и изходът от разприте по време на първия му мандат: около предстоящото посещение на Еманюел Макрон в Алжир (от четвъртък до събота - бел. ред.) има доста залози.

Историческата памет: трудно уравнение

Откакто бе избран през 2017 г., Еманюел Макрон - първият френски президент, роден след Алжирската война (1954-1962 г.) - не спира опитите да нормализира отношенията между двата народа. Още като кандидат за поста той разбуни духовете, наричайки колонизацията "престъпление срещу човечеството", след което направи редица жестове на почит към миналото.

Алжир обаче не се включи в тези усилия по проблемите с историята и изрази съжаление, че президентът на Франция "не се разкайва" за 132-те години френска окупация.

След месеци напрежение Еманюел Макрон упрекна алжирските власти, че извличат "рента на паметта" от войната за независимост, за да поддържат легитимността си, и зададе въпроса дали е съществувала алжирска нация преди колонизацията.

Въпросът е с голяма тежест и във вътрешната политика от двете страни на Средиземно море. По един или друг начин с Алжир са свързани седем милиона французи.

"Има различни гледни точки сред неговите съветници, сред политическите сили, в които той (Еманюел Макрон) намира опора или очаква от тях в някаква степен негласна подкрепа", посочи в неделя пред радио "Франс енфо" историкът Жил Мансрон, отбелязвайки "силна колониална носталгия" сред крайнодесните, но и "у част от френската десница".

Газът - големият коз на Алжир

От началото на войната в Украйна Алжир - един от десетте най-големи световни производители на газ - се превърна в събеседник, много търсен от европейците, загрижени да намалят зависимостта си от руското "синьо гориво".

"Френският президент със сигурност ще поиска от Алжир да положи усилия за увеличаване на своя газодобив", прогнозира алжирският икономист Абдерахман Мебтул.

Но "щом французите искат повече газ, трябва да инвестират" в газовата индустрия и възобновяемите енергоизточници в Алжир, смята той.

През последните месеци Алжир стана най-големият доставчик на газ за Италия, като използва газопровода "Трансмед", минаващ през Тунис.

Трудни икономически отношения

Франция среща икономически трудности в Алжир, където заема около 10 на сто от пазара и сега е измествана от Китай, който с дял 16 процента е най-големият доставчик на страната.

Компанията Suez вече не управлява водите на Алжир, нито RATP (Régie Autonome des Transport Parisiens) - метрото, а Aéroports de Paris - столичното летище.

Заводът на автомобилния концерн Renault също е в затруднено положение заради държавните квоти върху вносните части.

"Възможностите са много, но Франция трябва да си смени софтуера. Франция претърпя големи загуби в Африка", заявява Абдерахман Мебтул.

Визите - "Нервът на войната"

Франция намали с 50 на сто броя на визите, издавани на Алжир (както и на Мароко), за да упражни натиск върху правителствата на страни, за които смята, че не сътрудничат достатъчно при обратното приемане на свои граждани, експулсирани от Франция.

"Съкращенията в броя на визите съществено се отразиха на Алжир. Те създават натиск върху алжирските власти", подчертава Ксавие Дрианкур, бивш посланик на Франция в Алжир.

Двете столици имат желание за напредък по темата, заявява при все това Елисейският дворец, като изтъква, че от март 2022 г. алжирските власти са издали "300 пасавана (за завръщане в страната) срещу 17 за същия период през 2021 г. и 91 през 2020 г."

Мароко и Западна Сахара

Визитата на Макрон може да предизвика недоволство, ако не и критики у Мароко - голям съперник на Алжир в региона, чиито отношения с Париж охладняха.

 "Алжир и Мароко винаги са в надпревара. (С тази визита) Алжир се стреми да отбележи точки", смята Ксавие Дрианкур.

Рабат, напротив, очаква от Франция да демонстрира "по-ясна подкрепа" за мароканския План за автономия с цел уреждане на конфликта в Западна Сахара.

От своя страна Алжир, който подкрепя сахарските борци за независимост от Фронта "Полисарио", през август 2021 г. скъса дипломатическите си отношения с Мароко. 

Регионални проблеми в областта на сигурността

"Президентът Макрон е наясно, че без сътрудничеството на Алжир е много трудно да се постигне какъвто и да било пробив в ситуацията около Сахел и Либия", коментира Хасни Абиди, директор на базирания в Женева Научноизследователски център за арабския свят.

Алжир претендира да играе значима роля в Мали, откъдето току-що се изтеглиха френските сили, и поддържа "отлични отношения" с военната хунта, управляваща в Бамако, продължава експертът, отбелязвайки също "важните отношения" на Алжир с Ниамей и други африкански столици.

Човешки права

Неправителствени организации критикуват затягането от страна на режима, който задуши народното протестно движение "Хирак", предизвикало през 2019 г. падането от власт на президента Абделазиз Бутефлика.

Десетина сдружения на алжирската диаспора призоваха Еманюел Макрон "да не прикрива" по време на посещението си темата за правата и свободите.

Въпреки либерализацията през последните месеци властите в Алжир все още държат зад решетките близо 250 души за престъпления, представляващи израз на мнение, сочат данни на Националния комитет за освобождаване на затворниците.

/БТА, Андрей Шарков/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още