IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Гърция транспортира 1,45 млрд. куб. метра газ през 2023 г.

Капацитетът на IGB може да бъде увеличен към 2025 г.

17:38 | 03.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 г. газовата връзка с Гърция IGB е транспортирала 15,5 млн. мегаватчаса (1,455 млрд. куб. метра) природен газ, става ясно от съобщението на проектната компания ICGB. Това означава, че около половината от капацитета на тръбите (3 млрд. куб. метра) е бил използван през миналата година.

След проведени за първи път годишни търгове през 2024 година 80% от капацитета е резервиран, уточняват още от ICGB. През миналата година са се регистрирали и 20 нови участници.

Интересът към газопровода обаче расте и компанията започна процедура за  разширяване, като необвързващата фаза показа значителен пазарен интерес. През юли 2024 г. е планирано да се извърши и обвързващата фаза, на чиято база ще реши дали да повиши техническият капацитет на съоръжението до 5 млрд. куб. метра, което може да се случи още през 2025 г.

Ръководството на ICGB участва в срещата на операторите на газопреносни мрежи в София в края на ноември 2023 година, с която беше възроден проектът за Вертикален газов коридор. В нея за първи път участваха представители на газовите оператори на Молдова и Украйна. Именно това направление се смята за едно от перспективните в следващите години на фона на нуждата от алтернативни доставки в региона.

IGB е връзката на българската газопреносна мрежа с Трансадриатическия газопровод. 1 млрд. куб. метра от капацитета са резервирани за доставките на газ от Азербайджан, договорени преди повече от 10 години.

Останалият капаците е свободен, но интересът към него се увеличи с напредване на строителството на новия терминал за втечнен газ край Александруполис. Очакванията са, че той ще бъде пуснат в експлоатация с малко забавяне през март 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 3 месеца
Пътища има, въпросът е да се ползват и се извличат ползи за страната, през която преминават. Като дългогодишен потребител мога да кажа, че инвестицията в инсталация за природен газ си заслужаваше. Топлината и уюта, който си осигурихме, топлата вода в неограничени количества и бързото приготвяне на ястия, са повода ни за спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 3 месеца
Много е важно да развиваме газовата инфраструктура! Поевтиняването на природния газ в България е стъпка към по-достъпна и ефективна енергия за всички. Този икономически стимул ще подобри конкурентоспособността на страната и ще предостави възможности за икономическо развитие и иновации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още