IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силен интерес "Булгартрансгаз" съживява Вертикалния газов коридор

Компанията вече не дължи таксата за транзит на руски газ и ще съдейства за събирането ѝ

16:02 | 23.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Девет газопреносни оператора от Централна и Източна Европа се събраха в София във връзка със "съживяването" на проекта Вертикален газов коридор.

Идеята се зароди преди почти 10 години. Целта му тогава беше да обвърже мрежите на Гърция, България и Румъния и да транзитира газ от терминала за втечнен газ "Ревитуса" и Трансадриатическия газопровод в посока от юг на север, а не както беше традиционният път на газа към този момент - от север на юг.

Оттогава обаче газовата карта на Европа се актуализира и освен "Ревитуса" почти е завършен и терминалът край Александруполис, в който и България има участие. Планира се и още един терминал за втечнен газ отново около Александруполис. В експлоатация вече е и газовата връзка IGB, за която през 2014 г. още нямаше окончателно инвестиционно решение.

Сега плановете са през Вертикалния коридор да се пренася газ от трите гръцки терминала за втечнен газ, както и реверсивно по Трансадриатическия газопровод (TAP) от Италия, коментира на кратък брифинг след срещата изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Той обясни, че има силен интерес към проекта - проучването, събрало необвързващи оферти за него, показва двойно по-големи заявки от входно-изходния капацитет на България в момента. Сега ще се определят конкретни проекти за разширяване на капацитета по трасето, които да се предложат на пазара, и вероятно към средата на 2024 г. ще се съберат и обвързващи оферти за новата газова връзка, за да бъде взето окончателно решение дали да бъде реализирана.

За юли 2024 г. е планирана и обвързваща фаза на пазарното проучване за разширяване на капацитета на IGB от сегашните 3 млрд. куб. метра до 5 млрд. куб. метра годишно. При интерес това може да стане още през 2025 година с изграждането на компресорна станция край Комотини. От компанията уточняват още, че напълно подкрепят разширяването на Вертикалния газов коридор в бъдеще с участието на Молдова, Украйна и системния оператор за проекта EastMed.         

Следващата важна стъпка за Вертикалния газов коридор ще е среща на операторите в Атина през януари 2024 г., домакинствана от гръцкия газов оператор DESFA, на която ще бъде преценено дали газопроводът ще може да бъде реализиран чрез търговски методи - на базата на сключени дългосрочни договори, или ще има нужда от институционална подкрепа. На заседанието ще участва и комисарят по енергетика Кадри Симсон.

Реално трасето на Вертикалния газов кородор ще минава през съществуващата инфраструктура, но на базата на заявения капацитет ще бъде преценено какви допълнителни инвестиции ще бъдат нужни (например за компресорни станции). Очакванията са, че проектът може да бъде въведен в експлоатация след 2-3 години.

Малинов коментира, че на срещата в София са присъствали и мрежовите оператори на Молдова и Украйна, които са потенциални нови клиенти на коридора, както и операторите на Унгария и Словакия. "Украинският пазар след войната ще бъде най-големият и с най-голяма необходимост от диверсификация", каза Малинов по време на брифинга.

В началото на септември стана ясно, че има забавяне на проекта за новия терминал за втечнен газ край Александруполис. Днес (23 ноември) представителят на Gastrade Костис Сифнаиос коментира пред журналисти, че очаква той да бъде въведен в експлоатация в периода между 15 февруари и 10 март 2024 г. "Най-вероятната дата е 1 март", допълни още той.

Първоначално се очакваше терминалът, в който "Булгартрансгаз" има участие от 20%, да заработи от 1 януари 2024 г.

"Булгартрансгаз" вече няма задължения за транзитната такса за руския газ

Със законодателните промени в последните дни от 20 ноември "Булгартрансгаз" вече не е данъчно задължено лице и няма да дължи новата такса за транзита на руския газ. Компанията обаче вече е декларирала първия отчетен период (13 - 31 октомври) и трябва да внесе в бюджета 140 млн. лева, каза пред журналисти изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов.

Той уточни, че в периода 10-14 декември ще трябва да бъде внесена и втора акцизна декларация за периода 1-20 ноември. Малинов не уточни колко ще бъде сумата, която трябва да бъде внесена, но каза, че като цяло компанията ще трябва да внесе около 260 млн. лева. Тези средства ще бъдат фактурирани към "Газпром".

"Булгартрансгаз" ще оказва пълно съдействие на Агенция "Митници" относно количествата транзитиран и внесен природен газ, за да може институцията да следи за изпълнението на задълженията на вносителите, гарантира още Малинов. Таксата засяга не само "Газпром", но и всички компании, които пренасят руски природен газ през България.

Транзитът на руски газ се фактурира всеки месец и досега "Булгартрансгаз" няма непогасени вземания от клиенти, каза още Малинов.

Припомняме, че изненадващо правителството внесе, а Народното събрание одобри нова транзитна такса в размер на 20 лева за мегаватчас за преноса на руски природен газ през газопреносната мрежа на страната. По това трасе се доставя газ за Сърбия, Северна Македония и Унгария.

Будапеща се оплака в ЕК, че таксата нарушава принципите на единния европейски пазар и в момента се чака становището на Брюксел по казуса. Българската позиция е, че таксата трябва да се поеме от "Газпром", а не от европейските потребители, тъй като в договорите и с трите страни доставките са до входната точка на тяхната газопреносна мрежа. Целта на таксата е да бъдат ограничени приходите на Москва, използвани за войната в Украйна, аргументират се още от Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vipcpew
преди 5 месеца
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----- https://mub.me/hemoferon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... не им се търгува с рубли на хората ... ще бръмчат на евра ... пък и Черно море е земетръсна зона , знаеш ли какво може да стане с тръбита на пАтоците там ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още