IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Ще има спорове с "Газпром" за допълнителната транзитна такса

Все още няма постъпления в бюджета от новата такса, каза премиерът

14:57 | 16.11.23 г. 2
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg

Ще има спорове с "Газпром" за допълнителната транзитна такса за преноса и вноса на руски природен газ в България, но това не значи, че не трябва да я налагаме. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на брифинг в Министерския съвет. По-рано днес (16 ноември) заседава Съветът за сигурност към Министерския съвет, който анализира възможностите за прекратяването на дерогацията за вноса на руски петрол.

Денков коментира, че още няма постъпления от таксата, но се очакват такива да влязат в хазната до края на другата седмица. Таксата, която е в размер на 20 лева за мегаватчас, трябва да бъде платена от "Газпром".

Според Асен Василев България има механизъм да събере средствата - например чрез задържане на банковите гаранции, внесени от "Газпром" по договора за транзит на природен газ.

Унгария внесе жалба в Европейската комисия за наложената такса, тъй като според властите тя нарушава правилата на единния пазар и Митническия съюз. Българската позиция е, че целта е намаляване на средствата за руския бюджет.

Договорите за доставка на природен газ за Унгария, Сърбия и Северна Македония са сключени така, че новата такса трябва да бъде поета от доставчика - "Газпром", и няма да повиши цената за потребителите. На този етап обаче няма никакви индикации, че компанията ще изпълни задължението си.

В постоянен контакт сме с Европейската комисия и първите сигнали са, че имаме право да налагаме тази такса, каза днес Денков и допълни, че средствата вече са включени в приходната част на проекта за Бюджет 2024.

"Газпром" спря доставките на природен газ за България през април 2022 година, след като страната не се съобрази с едностранно искане за плащане на газ с рубли. Служебното правителство анализираше дали имаме основания за завеждане на арбитражно дело по този казус и беше наело правна кантора, която да оцени възможностите. Все още няма публична информация на какъв етап е процедурата.

Въпреки спрените доставки "Газпром" продължава да разчита на газопреносната мрежа на България за доставки на газ за Европа. Другият вход на руския газ е през Украйна, но доставките оттам са силно редуцирани спрямо договорените през 2019 година количества - до около 40 млн. куб. метра на денонощие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 Изобщо не е интересно това, отговора е кристално ясен за всеки с две мозъчни клетки... :D жалбата ще бъде отхвърлена! ти като виден наследник на индустриалци, имащ договор за няква си суровина и някъде на средата на договора ти вдигнат винетките или бензина... твой проблем ли е или на тоя дето ти кара суровината? ако им е скъпо на Унгарците, има по евтина алтернатива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Tikva007
преди 5 месеца
*Унгария внесе жалба в Европейската комисия за наложената такса, тъй като според властите тя нарушава правилата на единния пазар и Митническия съюз. Българската позиция е, че целта е намаляване на средствата за руския бюджет.* - Много интересно, защо Унгария внася жалба, а не Газпром, щом той е ощетен, а не Унгария? Да видим чий аргумент ще се зачете от комисията - закона в лицето на правилата на ЕС или мъглявите политически мантри за руския бюджет. Да не стане пак България да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още