IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария иска от Брюксел санкции срещу България заради транзитната такса за газа

Таксата трябва да се плати от "Газпром" и няма да доведе до повишаване на цената на суровината за потребителите, е позицията на София

15:21 | 10.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Днес в писмо помолих ЕК да започне без забавяне производство по наказателна процедура срещу България заради енергийната такса", написа в своя профил във Facebook министърът на европейските въпроси на Унгария Янош Бока. Според Будапеща България нарушава правилата на единния пазар и Митническия съюз. Бока пояснява, че с искането си до Брюксел правителството защитава енергийната сигурност на страната преди началото на зимата.

Унгария настоява и събирането на таксата да бъде преустановено, докато тече проверката на ЕК дали жалбата има основание.

Припомняме, че България въведе транзитна такса в размер на 20 лева за мегаватчас за руския газ, който преминава през българската газопреносна мрежа. От поясненията на българските власти става ясно, че тази такса трябва да се плаща от "Газпром", а не от нейните клиенти, тоест няма да оскъпи газа и да се отрази неблагоприятно върху европейските граждани.

Освен Унгария мярката засяга и Сърбия, която също получава газ през газопровода "Балкански поток". След първоначалните критики от Белград коментираха, че няма да предприемат действия срещу страната ни заради таксата.

Острата позиция на Будапеща срещу таксата обаче остава. Унгария има договор за доставка на 4,5 млрд. куб. метра руски природен газ, като основната част минава през територията на България. Малка част от доставките са през Украйна и в момента има свободен капацитет за увеличаване на доставките оттам.

Унгария е един от последните съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС. Премиерът Виктор Орбан беше единственият лидер от ЕС, който присъства на срещата на китайската инциатива "Един път, един пояс" и се срещна с руския държавен глава. Малко по-късно, по време на церемония, на която се отбелязва годишнина от унгарската революция, смазана от съветските войски през 1956 година, Орбан определи, че ЕС е лоша версия на СССР. Тези негови думи му спечелиха остър коментар от Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, че не вижда европейски танкове по улиците на общността и никой не държи насила Унгария в ЕС.

Унгария блокира изплащането на средства на Украйна, а присъствали на срещите дипломати коментират пред световни издания, че причината за това са опитите на Унгария да изтъргува гласа си срещу размразяване на европейските фондове. ЕК блокира изплащането на средства за страната, посочвайки, че има редица нарушения на европейските ценности - свободата на словото, върховенството на закона и правата на ЛГБД общността.

Преди дни министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто коментира, че Будапеща ще блокира и началото на преговорния процес с Украйна, защото по време на война там няма свобода на словото и властите на планират провеждане на президентски избори. Конституцията на Украйна обаче забранява провеждането на избори, референдуми и конституционни промени по време на война.

Пред националното радио днес (10 ноември) Орбан потвърди, че няма да подкрепи началото на преговорния процес и това няма нищо общо със замразените фондове за Унгария, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
транзитната такса е за рассийски газ ... ако си внасят друг няма да има такса ... орбан още да ходи да се гушка със зануленият ... специален поЗДРАВ за копейкопоклонниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още