IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Имаме механизъм да съберем новата транзитна такса от "Газпром"

Промяната в условията за транзит засягат единствено печалбата на руската компания, каза финансовият министър

15:07 | 26.10.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Въведената на 13 октомври нова транзитна такса за руския природен газ, преминаващ през българската газопреносна мрежа, единствено ще намали печалбите на "Газпром", съобщи финансовият министър Асен Василев по време на брифинг. Той уточни, че договорите на Сърбия и Унгария са за доставка на газа до входната точка на техните мрежи, което означава, че таксата ще бъде покрита от руския холдинг.

Страната има всички инструменти в арсенала на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", за да осигури събирането на таксата. Те са от налагане на обезпечителни мерки до изземване на активи и авоари, заяви Василев в отговор на въпрос каква би била реакцията, ако "Газпром" откаже да плаща новата такса. 

Руската компания няма активи в България, а страната ни няма право да изземва част от транзитирания газ, но за да осъществи транзита, "Газпром" е дала редица гаранции, включително и банкови и те могат да бъдат използвани, ако компанията не изпълни задълженията си, произтичащи от закона.

По-рано днес президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд наложената нова такса от 20 лева за мегаватчас на руския природен газ. Асен Василев заяви, че по този начин президентът не защитава българския национален интерес, а интересът на "Газпром" и се обявява против политиката на България и ЕС.

Внесеният иск няма да спре събирането на таксата, съобщи още по време на брифинга Василев. Той уточни, че всички засегнати компании са информирани и първите приходи от нея ща влязат в бюджета до 14 ноември.

Изготвен е и механизъм, чрез който да се следи произходът на газа, каза още финансовият министър. Той поясни, че Агенция "Митници" ще следи за това на базата на договора за доставка на газа.

По време на брифинга Асен Василев уточни още, че "Лукойл" е внесъл досега корпоративния данък и авансово част от солидарната вноска заради "свръхпечалбата" от високите цени на енергоресурсите в размер на 154 млн. лева за 2023 г. Заявената сума от компанията е "нерелевантна", защото в нея се включват всякакви други данъци и такси, които се плащат от всички - например ДДС, категоричен беше Асен Василев. Той очаква до края на годината компанията да внесе 400 млн. лева, включително и тези 154 млн. лева досега под формата на данъци и солидарна вноска.

Финансовият министър направи историческа справка за данъците, платени от групата "Лукойл", според която от 2009 г. до 2020 г. тя е работила на загуба - общо 1,8 млрд. лв. През 2021 г. има печалба от 170 млн. лв., а през 2022 г. - 404 млн. лева. "Данъците можете да си ги сметнете сами", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още