IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира КС заради таксата за внос и транзит на руски газ

Необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията и европейското право и заплашват „Булгартрансгаз“ с фалит, е позицията на държавния глава

12:03 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за таксите, които се налагат върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

Държавният глава сезира конституционните съдии за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава, съобщават от пресслужбата на президента.

Отбелязано е също, че държавите членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“. В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“, и това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд. 

В края на миналата седмица стана ясно, че без много шум има промяна в законодателството и страната ни ще наложи транзитна такса от 20 лева за мегаватчас на газа, внасян и преминаващ през българската територия.

Финансовият министър Асен Василев коментира пред FT, че България не иска да оскъпи газа за потребителите в Сърбия и Унгария, а да намали приходите на „Газпром", които получава чрез България. Според него таксата е изцяло в съзвучие с европейските правила и е подадена нотификация до Брюксел. От Европейската комисия само потвърдиха, че анализират казуса.

В Сърбия и Унгария обаче реагираха много остро на новата такса. Унгарският външен министър Петр Сиярто беше категоричен, че няма правно основание за налагането ѝ. Унгария е единствената държава в ЕС, която предоговори условията по своя дългосрочен договор с „Газпром", осигурявайки си увеличаване на доставките на природен газ. Другите държави в общността се съсредоточиха в намирането на алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още