IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България опитва да вразуми Сърбия и Унгария за руския газ

Новата такса ще намали приходите на "Газпром", няма да оскъпи газа за потребителите, уверен е българският финансов министър

11:28 | 17.10.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Година и половина България не получава газ от "Газпром", но продължава да изпълнява договора си за транзит на руския природен газ, идващ от "Турски поток" към Европа. В края на миналата седмица стана ясно, че без много шум има промяна в законодателството и страната ни ще наложи транзитна такса от 20 лева за мегаватчас на газа, внасян и преминаващ през българската територия. Доколко ще бъде ефективна тази мярка обаче е трудно да се оцени, защото липсват насоки как ще се доказва произходът на газа, който се внася в страната.

На базата на публичните данни за транзита на природен газ от "Булгартрансгаз" през последните години новата такса би донесла в хазната около 2-2,5 млрд. лева годишно. Според публикация във Financial Times целта ни обаче е друга - намаляване на приходите на "Газпром".

България не потребява руски природен газ, но пък е отговорна за доставката му в други страни, коментира източник на изданието, запознат с решението на София. "Целта е да направим газа по-малко конкурентен и да накараме Сърбия и Унгария да потърсят алтернативи", посочва още той.

Финансовият министър Асен Василев коментира пред FT, че България не иска да оскъпи газа за потребителите в Сърбия и Унгария, а да намали приходите на "Газпром", които получава чрез България. Според него таксата е изцяло в съзвучие с европейските правила и е подадена нотификация до Брюксел. От Европейската комисия само потвърдиха, че анализират казуса.

В Сърбия и Унгария обаче реагираха много остро на новата такса. Унгарският външен министър Петр Сиярто беше категоричен, че няма правно основание за налагането ѝ. От Москва, където беше единственият представител на страна от ЕС в "Руската енергийна седмица", той нарече таксата "опит за разклащане на унгарската енергийна сигурност и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия".

Унгария е единствената държава в ЕС, която предоговори условията по своя дългосрочен договор с "Газпром", осигурявайки си увеличаване на доставките на природен газ. Другите държави в общността се съсредоточиха в намирането на алтернативи.

България беше изцяло зависима от доставките на руски природен газ преди войната в Украйна, напомня още FT. Пред икономическото издание Асен Василев разказва, че първото отрезвяване за страната дойде, след като "Газпром" спря доставките през април 2022 година. Това е накарало София да предприеме реформи в енергетиката, бавени с години.

"Справихме се доста добре - когато Русия ни спря газа, за 24 часа имахме план, избягвайки прекъсването на доставките и ръста на цените, преминахме към дългосрочни решения", обяснява още Василев, който беше финансов министър и в кабинета "Петков", в чийто мандат Русия спря да ни доставя газ.

България беше сред пострадалите и от газовата криза през зимата на 2009 година. Тогава Русия спря доставките за Европа, обвинявайки Украйна в задържане на количествата, които транзитира. Това даде тласък на строителството на "Северен поток 1" - първата директна газова връзка между Русия и Германия, която до преди година беше най-големият пазар на руската газова компания. Десетина години по-късно Москва лансира и "Северен поток 2", който щеше изцяло да измести Украйна като транзитираща държава на руски газ към Централна и Западна Европа.

В същото време, през "Турски поток", от 2020 година вече се доставя газ за Източна Европа.

Самата Украйна съобщи, че няма да продължи петгодишният договор за транзит на руски природен газ, който изтича в края на 2024 година. В момента в състояние на война всякакви подобни преговори са невъзможни, но и Европа вече не разчита на руския природен газ, чийто дял във вноса намаля от 40% през 2021 година до около 15% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 6 месеца
Като отворят кутията на Пандора се надяват да остана незасегнати. Въпрос на време е Ердоган да приеме закон и да обложи с допълнителна такса Азерският газ за да "помогне" на България да се диверсифицира по-лесно и да си попълни хазната. Това ще накара Сърбия и Унгария да преподпишат договорите с турски посредник. А турският посредник продава "турска" газ. Всяка газ продадена на Турция става турска. А Турция купува и Азерска газ и LNG ходи разплитай на хаба газта чия е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
bobopopov
преди 6 месеца
Нашите ( дупедвци) политици нямат акъл за себе си,та ще вразумяват Сърби и Унгарци.Ако дойде люта зима, ще усетят какво му беше на Жан Виденов......че и по- лошо.Явно ,властта у нас е време да се избие(заедно със зъбите) от политическия "елит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 9
0pk
преди 6 месеца
До: khao тряа да та земат значи за експерд там у министерството. Море ти е по колени на тебе и сички въпроси мигом решааш. Ще заапеш тръбата здрао со зъби и кват газ изпкаеш таа ше е руска и ше се облага с такса, а тва дет ти излезе през гъъъза ше минава гратис. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Айдеее, бързо тpoлът копейник с проксито да почва да цъка минусите! Жаалкар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Копейчици утрепани, вие, дето разправяхте кои били предатели, я сега да ви видим - гледате интереса на москалите преди нашия интерес държавата да събира допълнителен доход??? А? Недъгави предатели сте точно вие и с това действие го доказахте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Абе кво ша им се обясняваме на тия бе, има такса и това е! Газопроводът си е наш и сами ще решаваме какво и колко. Ама ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 32
khao
преди 6 месеца
До: 0pk малиии, много ще ни е трудно да го определим на газопровода построен за гъъзпром с държавна пара и запазен само от гъъъзпром за транзит и без нито един изход в БГ... трябва да викнем тошо тиквата да ни го сметне, щото той е безаналогово умен, щото ти си скаран със смятането! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 16
0pk
преди 6 месеца
Всичко е много хубаво, ще цакаме руснаците, ако не тях - то поне сърбите и унгарците. Обаче остана дребния проблем - как ще различаваме руските тоталитарни молекули в газа, за да обложим само тях с въпросната такса. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 20
Gna
преди 6 месеца
До: doba Денков е прав, и хамас съвсем скоро ще изчезне. Аз само не разбирам защо да мълчиме? Иначе рафинерията скоро ще я конфискуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 16
melon
преди 6 месеца
До: zelka007Спираш им самолетите, гониш агентите, хубаво, ама оставяш рафинерията да им пълни гушите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още