IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомври върна напрежението на газовите пазари в Европа

Мекото време и растящите доставки от Норвегия успокояват малко търговията

11:21 | 16.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg

В първата половина на октомври цената на природния газ, търгуван на нидерландската борса TTF, се повиши с 37% като на търговията повлияха различни фактори - заплахите за стачка на съоръжения за втечнен газ в Австралия, напрежението в Близкия изток и нов взрив на газова инфраструктура по дъното на Балтийско море, който върна на пазара страховете след инцидента с тръбите на "Северен поток" през миналия септември.

Така на 13 октомври търговията с доставки на газ през ноември затвори на ниво от 54 евро за мегаватчас. Това е най-високата цена, достигана от 22 август насам, сочи статистиката на TTF. Търговията обаче се успокоява на фона на по-мекото от обичайното време в Европа. В сутрешната сесия на нидерландската борса цените на газовите контракти намаляват, като доставките през ноември вече се търгуват за 51 евро, или понижение от почти 5 на сто. Надолу тръгна и цената на доставките през първите зимни месеци - декември и януари 2024 година, като търговията се извършва около 54-55 евро за мегаватчас.

По данни на Bloomberg на пазара се върнаха и в почти пълен обем доставките от Норвегия. От 13 юни имаше проблеми с добива на газ от три находища, което постепенно се отрази и върху потоците към Европа. От две седмици обаче доставките отново се повишават.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Норвегия е основен доставчик на тръбен газ за страните от ЕС след началото на войната в Украйна. През 2022 година достави 122 млрд. куб. метра газ в общността. След като "Газпром" започна да спира доставките на газ за някои от европейските си клиенти, те се потърсиха алтернативи и освен норвежкия газ в ЕС вече се търгува с рекордни количества втечнен газ.

Заради опасенията за зимния сезон през миналата година ЕК промени регулациите си за съхранението на газ в ЕС и препоръча новият отоплителен сезон (1 октомври) да започва се не по-малко от 90%. Всички страни от общността преизпълниха плановете и като цяло европейските газохранилища са пълни до 97% от капацитета си и в момента заради топлото време кампанията по нагнетяване продължава, показва още статистиката на Gas Infrastructure Europe (GIE). Данните за България показват, че газохранилището в Чирен е пълно до 97,3% от капацитета си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
Какво стана с йовтените Бай Гънови raзове?! 6 евро 2020, 50 евро - днес. Боба ли поскъпна?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още