IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Финландия се появиха съмнения за саботаж по общ подводен газопровод с Естония

Течът по Balticconnector върна страховете, които разтърсиха газовите пазари след взрива на "Северен поток"

17:00 | 10.10.23 г. 4
Снимка: JP Black/LightRocket via Getty Images
Снимка: JP Black/LightRocket via Getty Images

Първите проучвания на теча на подводната част от газопровода Balticconnector може да е причинен от саботаж, коментират източници на Bloomberg. По-рано днес (10 октомври) финландската компания Gasgrid Finland, заедно с естонския си партньор Elering, започна анализ на ситуацията. Двете компании съобщиха преди няколко дни за необичаен спад на налягането в тръбите, минаващи по дъното на Балтийско море.

Заради предполагаемия теч работата на газопровода беше спряна и се прави оценка на ситуацията. Според източниците на Bloomberg проблемът е в частта на тръбите във финландската част. Засега още няма официално изявление от двете компании. Опасенията, че тръбите може да са жертва на саботаж, върна страховете, които разтърсиха газовите пазари при взрива на "Северен поток", въпреки че газопроводът е с много по-малко значение. Тръбите свързват Финландия и Естония по дъното на  Балтийско море. 

Заради инцидента цената на газа се повишава рязко втори пореден ден и търговията се извършва при почти 50 евро за мегаватчас в ранния следобед на нидерландската борса TTF. Търговията в петък (6 октомври), тоест преди да стане ясен течът по газопровода, затвори при цена от малко над 38 евро за мегаватчас. 

Търговците са притеснени и за доставките през зимните месеци като цяло - цената на декемврийските и януарските контракти се повишава с около 8% до нива от около 51-52 евро за мегаватчас.

От май 2022 година Финландия не получава газ от традиционния си доставчик "Газпром", а разчита на алтернативни газопроводи като въведения в експлоатация преди три години Balticconector, както и на втечнен газ. Като цяло обаче газът покрива около 3,5% от енергийните нужди на страната. От съобщенията на оператора на газопреносната мрежа на Финландия става ясно още, че към момента състоянието на газовата мрежа в страната е стабилно и доставките на газ са осигурени през терминала за втечнен газ Inkoo. 

Русия спря доставките, след като Хелзинки официално подаде кандидатурата си за членство в НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... мухахаха ... не европейците спреха газчицата , а саша милер врътна кранчето ... !! ... не европейците взривиха тръбите , а спецназ по поръчение на зануленият ... !! ... не европейците прецакаха турбините , а блатните ги заливаха с масло и режеха маркучитe ... !! ... у лево и надолу , подир карабъл масква , целото крадец на санитарен фаянс и перални ... паметника го бишкаме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 абе изскажи се поне един път ясно и като мъж! Какво е станало лятото докато са ти правили иху-аху... и си бил ножки на сгурията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
Tikva007
преди 6 месеца
* Търговците са притеснени и за доставките през зимните месеци като цяло* - Да не би лятното *аху-иху* с пълните хранилища и големия куккиш, дето ЕС е забол на Русия, да са били нещо, което в определено културно-социално кръгове наричат *чеекия на сгурия*?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още