IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните пазари не могат да заменят загубата на Европа за "Газпром"

Компанията отчита спад на добивите и доставките с 25% в първата половина на 2023 г.

08:41 | 29.09.23 г. 7
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" намалява добива на природен газ с 25% през първото полугодие на 2023 година. През периода съществено намаляват и доставките. Компанията публикува за първи път тези статистически данни, които до края на 2022 година съобщаваше два пъти месечно.

След началото на войната в Украйна руските компании получиха правото да не отчитат публично дейността си.

Според отчета, публикуван в "Интерфакс", през първите шест месеца на годината "Газпром" е добила 179,5 млрд. куб. метра природен газ, което е намаление от 24,7% на годишна база. От компанията обясняват свитите добиви с "политически мотивиран" отказ на европейските клиенти да купуват руски природен газ.

От април 2022 година "Газпром" започна да ограничава доставките за редица държави, включително и България. Наполовина бяха намалени и доставките по "Северен поток 1" към Германия, която с покупките на почти 50 млрд. куб. метра годишно беше най-големият пазар на руския гигант преди войната в Украйна.

През първото полугодие "Газпром" е доставила 166 млрд. куб. метра газ на външните и вътрешните пазари на компанията. Това е намаление от 26,5% на годишна база. От компанията обясняват, че заради намалената икономическа активност и благоприятните метеорологични условия Европа намалява потреблението на природен газ. Това, заедно с геополитически фактори и запазените количества газ в газохранилищата, намалява доставките към предишните водещи пазари, отбелязват още от компанията.

"Доставките на тръбопроводен газ за Китай са в съответствие на заявките на китайска страна и редовно превишават договорените количества", отчитат от "Газпром". От компанията рядко дават точни данни какви количества газ доставят на Китай, но според коментари на вицепремиера на Русия Александър Новак през миналата година са продадени 15,5 млрд. куб. метра.

Очакванията на Новак са през 2023 година доставките за Китай да достигнат 22 млрд. куб. метра, допълва ТАСС.

"Газпром" съобщава още и за намаляване на количествата газ в газопреносната мрежа на компанията в рамките на Русия до 286,7 млрд. куб. метра, което е намаление от 12% на годишна база. Причината са намалените доставки за Европа и по-малките количества газ, нагнетявани в газохранилищата.

От "Газпром" посочват в своя отчет, че има надежда за увеличаване на добивите на газ през втората половина на 2023 г. Причината е увеличението през август, регистрирано след 16 поредни месеца на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
До: evlogi А преди няколко дена тук в сайта имаше статия за това как Германия увеличава вноса на втечнен руски газ. Да, на теб там в гората газ не ти трябва! Една пещера, малко дърва и си готов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
evlogi
преди 7 месеца
Хех..Европейските клиенти не се отказаха да купуват руски газ.Газпром спря да го доставя. И определено на никого не липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: borisovaaaaaaa "Европа определено се справя чудесно без тях..." Така е! В 19 век да не са имали газ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
melon
преди 7 месеца
Европа се справи прекрасно с руските изнудвачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
До: borisovaaaaaaa: *Европа определено се справя чудесно без тях...* - Да, ако се абстрахираме от официално конституираната в дневния ред на Европа енергийна криза, инфлацията и затихването в производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
borisovaaaaaaa
преди 7 месеца
Европа определено се справя чудесно без тях... вижте цената последната година... вижте как газохранилищата са пълни месеци преди зимата, има достатъчно терминали за втеченн газ, пазарът се развива и стабилизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
Където е текло, пак ще тече. Древна мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още