IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Осигуряваме половината от увеличения внос на газ в Китай

Компанията загуби най-големите си купувачи и се стреми да намери алтернативи

13:14 | 01.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" загуби европейските си пазари, но осигурява половината от увеличения внос на газ в Китай, пише ръководителят на компанията Алексей Милер в Telegram. Той не дава никакви подробности относно доставените количества, а "Газпром" засекрети данните за износа, които преди предоставяше на всеки 15 дни.

Последните финансови отчети за 2022 година показаха, че руският гигант е доставил около 16 млрд. куб. метра природен газ за Китай. Плановете бяха, че през тази година износът ще достигне до 22 млрд. куб. метра.

В годината преди войната, която Русия започна в Украйна, "Газпром" достави 155 млрд. куб. метра газ в ЕС, или 45% от вноса и 40% от потреблението на газ в общността. Най-големият клиент беше Германия с почти 48 млрд. куб. метра.

Русия обаче изцяло спря доставките на газ за някои потребители в ЕС през пролетта и започна да намалява обемите за Германия. Доставките за Берлин прекъснаха съвсем след експлозията на "Северен поток" по дъното на Балтийско море, а Германия ускори изграждането на терминали за втечнен газ и в момента не разчита на "Газпром".

Така през 2022 година износът на компанията към ЕС намалява до под 100 млрд. куб. метра. Милер обяснява това и със свитото потребление на газ в общността, което по неговите изчисления намалява с 56 млрд. куб. метра. По данните на ЕС това е особено видимо в последните месеци на 2022 година, когато страните предприеха план за подготовка за зимата и съкратиха на доброволен принцип 15% от потреблението си (41 млрд. куб. метра). Факт е обаче, че енергийно интензивната индустрия все още не е подновила нормалния режим на работа, опасявайки се от ново повторение на кризата от 2022 година.

Намалените доставки в Европа накараха "Газпром" да потърси пазар на изток, но за разлика от петролните износители, замяната на клиентите става много трудно. Според Милер Китай е най-перспективния пазар за компанията и планира разширяване на газопреносната мрежа към страната. В Пекин обаче все още не са изразили публично подкрепата си за този проект и дават приоритет на газа от Туркменистан  - през 2022 година доставките бяха 35 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Алехандро
преди 8 месеца
Колхозници! Китейските другари са ви навели, и купуват газ по дългосрочни контракти почти без пари. А "Газпром" е в положение партер, не можа да се разплати къ м росДБ за 2022 г., и нечувано, изтегли половината от парите си в брой в размер на 1 трлв. рубли, за да се разплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още