IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ няма да изплаща дивидент за 2022 г.

Холдингът се позова на представянето на рекордни междинни дивиденти за първото полугодие

13:45 | 30.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акционерите на руската енергийна компания „Газпром“ не са взели решение относно разпределянето на печалбата и изплащане на дивидент за 2022 г., съобщава ТАСС, цитирайки дружеството.

По-рано Съветът на директорите на „Газпром“ препоръча на акционерите да не одобряват изплащането на дивидент за миналата година предвид изплащането на рекордни междинни дивиденти за първото полугодие в размер на 1,208 трлн. рубли.

Според заместник-председателя на холдинга Фамил Садигов „Газпром“ не е чакала годишните резултати, а е предоставила на акционерите възможност да получат значителна сума авансово и им е осигурила свръхпечалби, отделяйки 115 млрд. рубли повече за изплащане на дивиденти спрямо нивото, предвидено в политиката за изплащане на дивиденти.

Печалбата на дружеството за 2022 г. намалява с с 41,4% до 1,2 трилиона рубли (14,9 млрд. долара), като добивът се свива с 20% до 412,6 млрд. куб. метра, а износът на газ в страните извън Общността на независимите държави, тоест към Европа и Китай, се понижава с 45,5% до 100,9 млрд. куб. метра.

През есента на 2022 г. Газпром изплати първите в историята си междинни дивиденти за първото полугодие в размер на 51,03 рубли на акция, или общо 1,208 трлн. рубли. Това е рекорд за компанията и за руската фондова борса.

Точно преди година акционерите на компанията също гласуваха да не бъдат плащани дивиденти, а фокусът да бъде насочен към инвестиционната програма на "Газпром". Това предизвика срив на цената на акциите на компанията за няколко дни. След това обаче рекордната печалба за първото полугодие промени решението на Борда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още