IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български компании не са проявили интерес за доставки на газ по "Балкански поток"

Свободният капацитет се предлага на унгарска платформа и международни търговци купуват обеми

12:45 | 16.08.23 г. 3
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Български компании не са проявявали интерес за доставки на газ по "Балкански поток", макар че такава възможност има, стана ясно по време на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На него беше представен Десетгодишният план за развитието на "Булгартрансгаз" в периода 2023-2032 година.

Част от плана е изграждането на газопровод от газохранилището "Чирен" до кранов възел "Бутан", който е част от газопровода "Балкански поток". 80% от капацитета на съоръжението се използва от "Газпром" за транзита на газ към Сърбия, Унгария и газовия хъб "Баумгартен" в Австрия. Но останалата част се предлага на търговска платформа в Унгария, като търговци на газ от няколко европейски държави, сред които Гърция и Словения, са закупили капацитет, уточниха от "Булгартрансгаз" пред Investor.bg. Компаниите доставят газ в направлението към Унгария и Австрия през годишни, тримесечни или месечни договори за достъп, допълниха още оттам.

Председателят на КЕВР Иван Иванов попита за смисъла за изграждането на газопровода между "Чирен" и "Бутан", тъй като газохранилището е достъпно от другите точки на газпреносната мрежа на компанията. Към момента нито една българска компания не използва трасето на "Балкански поток", посочи той. В същото време с години се бави изграждането на газовата връзка Разлог-Банско, от която ползи ще има българският бизнес, коментира още председателят на КЕВР.

"Булгартрансгаз" кандидатства и за европейско финансиране на изграждането на връзката през RePowerEU.

От компанията коментираха, че този газопровод ще оптимизира работата на газохранилището и ще повиши налягането при нагнетяване на газ в съоръжението. Така всички, които използват газохранилището, ще имат полза от изграждането му. В компанията не гледат на връзката "Бутан" като отделна инфраструктура, а като част от единната мрежа и единната балансова зона, каза Никола Делев, ръководител на дирекция "Стратегическо планиране" в "Булгартрансгаз".

По време на заседанието в енергийния регулатор беше уточнено още, че дори и да има отказ от транзита на газ от Русия към Централна Европа по газопровода, "Газпром" има задължението да плаща за закупения капацитет. Представителите на "Булгартрансгаз" обаче не успяха да уточнят за колко години е договорът за транзит, сключен с руския гигант.

"Балкански поток" беше въведен в експлоатация на 1 януари 2021 година. През юли 2021 година "Газпром" предплати 350 млн. евро за транзита на газ по тръбата до 30 юни 2023 година по договора с "Булгартрансгаз", който при подписването си беше анонсиран, че е за срок от 20 години.

В плана за развитие в следващите 10 години "Булгартрансгаз" предвижда изгарждането на още няколко междусистемни връзки, сред които и със Сърбия, които целят да повишат сигурността на доставките. Планира се включването на нови клиенти към мрежата, като за периода 2023-2025 година са планирани инвестиции в размер на почти 980 млн. лева. 

КЕВР ще разгледа плана още веднъж на закрито заседание, насрочено за 13 септември 2023 година, преди окончателно да се произнесе дали го одобрява, или не. От енергийния регулатор уточниха, че очакват становища на организации и държавни институции и изразиха разочарование, че нито една от поканените институции, включително и Министерството на енергетиката, "Булгаргаз" и проектната компания на IGB не изпратиха представител в това обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Много поздрави на посолството в Лондон.Да си гледка гигавати Марин Грозев https://prikachi.net/image/pnW7T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
забравих ... паметника ще го бишнем !! и други ще бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
е как така не искат най-ефффтината газ в света (според форумните газовици) ... ?! ... преди има няма година ни я продаваха по справедлива цена от 3000 евра (но в преводни рубли) за илядо ... :))) ... не разбирам незаинтересоваността на българските фирми , които ги оставиха без природен газ за месец-два ... ?! ... би трябвало да се вечно благодарни на братушките ... а те , неблагодарници !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още