IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов газопровод към "Чирен" кандидатства за финансиране от RePowerEU

Общо пет проекта ще предложи Министерството на енергетиката за финансиране през програмата

12:37 | 26.05.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Министерството на енергетиката ще предложи пет проекта, които да получат финансиране по RePowerEU - планът, предложен от ЕК за намаляване на зависимостта от Русия в енергетиката. Сред тези пет проекта има три, свързани с природен газ, става ясно от писмен отговор на служебния министър Росен Христов, публикуван на сайта на Народното събрание.

Бенефициент на средствата и по трите газови проекта е "Булгартрансгаз", който е оператор на газопреносната мрежа.

Малко над 78 млн. лева от парите по програмата ще очаква проектът за изграждане на нов газопровод, който да свърже газохранилището "Чирен" със съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз" - в близост до врачанското село Бутан. Общата стойност на проекта е 86 млн. лева и той е част от плановете за разширяване на газохранилището.

От публикувания отговор на Росен Христов става ясно, че целта е да бъдат поети увеличените потоци на газ - втечнен и тръбен, от алтернативни източници, както и ефективно управление на доставките.

Проект за осигуряване на достъп до допълнителни количества втечнен газ и други алтернативни източници от Гърция също се надява на средства от RePowerEU - в размер на 253 млн. лева. Общата стойност на проекта е 278 млн. лева, с които се цели да се повиши техническият капацитет за пренос на газ от Гърция към България и от България към Северна Македония.

Енергийното министерство предлага за финансиране и още един проект на "Булгартрансгаз" за модернизиране и дигитализация на системата за мониторинг на компанията, което да направи по-ефективно управлението на процесите по пренос и съхранение на природния газ, както и на нисковъглеродни газове и водород. Общата стойност на този проект е 37,2 млн. лева, от които 33,2 млн. лева се очаква да дойдат от RePowerEU.

Другите два проекта, които министерството ще предложи за финансиране от RePowerEU, са свързани с финансиране на мерки за енергийна ефективност на публични сгради, които да допринесат за постигане на нулево потребление на енергия, както и за модернизацията на електропреносната мрежа (на Електроенергийния системен оператор).

Проектът, свързан с енергийната ефективност на сградите, е на стойност 61 млн. лева, като очакванията са европейските средства да покрият 100% от тези разходи. Крайният получател обаче ще бъде задължен в срок от 5 години след приключване на проекта да внася вноска във Фонда за декарбонизация в размер от 5% от действително получената безвъзмездна помощ.

Проектът на ЕСО е на обща стойност почти 441 млн. лева, от които почти 397 млн. лева от RePowerEU.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още