IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва разследване на сделката за доставка на газ между България и Турция

Проверката е свързана с опасения относно възможни нарушения на правилата за конкуренция на ЕС

22:01 | 19.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) разследва сделка, позволяваща на българския газов оператор да има достъп до доставки на газ през Турция на фона на въпроси относно възможни нарушения на правилата за конкуренция на Европейския съюз (ЕС), става ясно от документ, видян от Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

В писмото, което е било изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС е поискала от „Булгаргаз“ ЕАД да предостави изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор BOTAS и резервации на капацитет на турско-българската граница.

ЕК също така иска от „Булгаргаз“ да предостави информация за договори, които са завършени или се договарят, когато българското държавно предприятие може да действа като изключителен агент или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването започва на фона на опасенията, че „Булгаргаз“ може да е единствената базирана в ЕС компания с достъп до природен газ през турската инфраструктура и потенциално действаща като посредник за доставки на газ, осигурен в Турция и транспортиран до региона.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на конкуренцията.

Българското правителство, което беше сформирано след общите избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широка проверка на работата на предишното служебно правителство с мотива, че липсва прозрачност и ще струва милиарди евро на страната.

От "Булгаргаз" не отговориха на молбата на ICIS за коментар.

Договорът, валиден за 13 години, позволява на Булгаргаз и BOTAS да разделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа – Малкочлар. Междусистемната връзка преди това е използвана за транспортиране на руски газ в Турция през Трансбалканския газопровод, който минава през България.

Съгласно споразумението „Булгаргаз“ може да внася втечнен газ от Турция и да изтегля подобно количество регазифициран газ на граничния пункт. BOTAS в същото време може да инструктира „Булгаргаз“ да доставя газ или на турски терминали, или на друго място в Европа.

Освен това BOTAS може също да поиска от българското дружество да резервира капацитет през българската преносна система за собствените си експортни нужди или за България, или за пренос на обеми до съседни страни като Румъния, Сърбия или Гърция.

BOTAS обяви поредица от нови споразумения за доставка през последните седмици, включително с купувачи в Унгария , Румъния и Молдова. Очаква се обеми да преминават транзитно през България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 12
earth1225
преди 6 месеца
Р. Р. отдавна е за импийчмънт и да ходи в любимата му Р.Ф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
zelka007
преди 6 месеца
хихи ... каква я мислеха ердоган , зануленият и гълъба с резидента , каква стана тя ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още