IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна платформа за търговия ще допълва газовия хъб в Турция

Според разчетите страната ще може да изнася около 40 млрд. куб. метра газ годишно

18:32 | 05.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция планира изграждането на газов хъб, с който да стане регионален център на търговията с природен газ, стана ясно от думите на президента Реджеп Тайип Ердоган след визитата му в Сочи. Там той се срещна с руския си колега Владимир Путин, когото се надяваше да убеди да се върне в т. нар. зърнено споразумение (за морски коридор в Черно море за износ на зърно от Украйна - бел. ред.). Това не стана, а Ердоган призна, че не вижда варианти войната скоро да приключи.

По отношение на проектите в енергийната сфера обаче разговорите са били значително по-успешни. След срещата  стана ясно, че освен физическите доставки на газ, Турция ще изгради и електронна платформа, на която да се сформира цената на газа, независимо от политическата воля, пише ТАСС. Подобни платформи има в Лондон и Хамбург, посочи турският президент пред местни медии след завръщането си от Русия.

Тази търговска платформа вероятно ще бъде разположена във финансовия център Аташехир в Истанбул.

Идеята за газов хъб в Турция се зароди още през есента на 2022 година, когато стана ясно, че "Газпром" трудно ще намери отново път за директни доставки за европейски клиенти. Темата беше дискутирана от Путин и Ердоган в разговор по време на форум в Астана.

Бившият вече енергиен министър  на Турция Фатих Домнез коментира, че Турция има капацитет да внася около 100 млрд. куб. метра газ, а вътрешното потребление е около 55 млрд. - 60 млрд. куб. метра газ годишно. Това означава, че страната има възможност да изнася поне 40 млрд. куб. метра газ от различни източници - Русия, Иран, Азербайджан, втечнен газ и малко местен добив.

Капацитетът на "Турски поток" е 32 млрд. куб. метра годишно. Газът идва по две тръби - едната за турските потребители, а другата - през България за страните от Европа. В момента газ по това направление се доставя за Унгария и Сърбия.

Очакванията са, че първите сделки през газовия хъб ще могат да бъдат реализирани още през 2024 година.

ЕК няма санкции за природния газ от Русия, но не насърчава сключването на договори с "Газпром" и планира да спре покупките от 2027 г. В Брюксел се опасяват, че идеята за газов хъб е план доставките на руски газ да продължат. Помощник в това начинание вероятно ще е България, казват още от ЕК, визирайки договора с Botas, който позволява директен достъп на турската компания до газопреносната мрежа на България.

Директните покупки на газ от Русия са токсични за много държави в ЕС, но все пак той си прокарва път през заобиколни пътища, пише Politico. Турция например предлага "микс", в който няма яснота какъв е делът на руския природен газ.

От Министерството на енергетиката на България са отказали коментар пред изданието по повод  публикациите, че страната ни ще е задната врата за руския газ в Европа. От "Булгаргаз" са заявили, че чрез договора за достъп до терминалите ще бъдат доставяни количества газ, купени на търгове, за които има изисквания да не са с произход от държава, срещу която има санкции, ембарго или каквито и да било други ограничения.

След Сочи Реджеп Тайп Ердоган нарече руския президент "добър приятел" и коментира, че от самото начало на войната в Украйна страната му настоява за бързо решение. Сега той посочи, че не вижда скорошен край на бойните действия и допълни, че войната трябва да приключи със "справедлив мир", макар и да не уточни какво означава това. Терминът се използва от украинския президент Володимир Зеленски, който отбелязва, че войната трябва да приключи с връщането на всички окупирани от Русия територии, включително и Крим, изплащане на репарации за разрушенията и наказания за отговорните за войната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 7 месеца
А представяте ли си, ако си добиваме и осигуряваме газа ние... доколкото знам имаме доста залежи , с толкова развити технологии, с които се прави фракинга, няма проблем да проучим и евентуално добиваме след това! Ето за пример румънците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още