IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На срещата с Путин Ердоган говори за войната в Украйна, енергетиката и зърнената сделка

Стокооборотът между двете държави се изчислява на 62 млрд. долара, каза турският президент

16:16 | 04.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зърнената сделка, разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката и ситуацията в Украйна са основните теми, които турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин обсъждат в Сочи, става ясно от стенограмата от предварителните разговори между двамата, публикувани на сайта на Кремъл.

В своето приветствие Ердоган говори директно за война в Украйна, която в Русия наричат "специална военна операция" и споменаването на думата война се преследва от закона. От своя страна, Путин споменава "украинската криза" като тема за разговорите между двамата.

"Зная, че имате намерение да повдигнете въпроса за зърнената сделка. Отворени сме за преговори по този въпрос", коментира още той. Светът има очаквания за тази сделка, отговори му Ердоган и допълни, че се надява двамата да отправят "сигнал" към света и особено към бедните държави в Африка.

Ердоган изрази надежда за развитие на енергийните връзки, визирайки плановете за изграждане на газов хъб на територията на Турция. Двамата отбелязаха още и строителството на ядрената електроцентрала АЕЦ "Аккую", където предстои пускането на първия блок.

Русия вече достави първото гориво за централата, припомни Путин.

Търговските отношения между двете държави се изчисляват на 62 млрд. долара, каза още Ердоган и допълни, че очаква те да нараснат до 100 млрд. долара годишно.

Турция е един от най-големите купувачи на руски енергоресурси след войната в Украйна. Плановете за изграждането на газов хъб в Турция бяха анонсирани по време на среща на Ердоган и Путин в Астана през октомври 2022 г. "Газпром" бързо разработи варианти за реализация - за разлика от петролните компании като "Роснефт", компанията не успя да намери пазар на своята суровина на изток.

Много анализатори отбелязват, че с газовия хъб в Турция Русия ще може да пласира своя газ в Европа без проблеми - Анкара ще предлага "турски микс" от различни източници  - Азербайджан, втечнен газ, местен добив, Русия и Иран.

От месеци Турция настоява за продължаване на зърнената сделка, която позволи Украйна да изнася пшеница, слънчоглед, царевица и още няколко селскостопански стоки от три свои пристанища на Черно море (Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск).

В Киев са категорични, че исканията на Русия са неприемливи и унизителни за Запада и създадоха свой хуманитарен коридор, по който вече минаха четири кораба. В Москва настояват за отмяна на съществена част от санкциите - включване на някои от банките в SWIFT, възстановяване на вноса на селскостопанска техника (която често е в графата с "възможна двойна употреба") и подновяване на работата на амонякопровода от Толиати до Одеса, който минава през зони с активни бойни действия.

Официално Русия коментира, че Западът ограничава износа на земеделската продукция. Реално няма санкции срещу Москва по отношение на храните. Нещо повече - руски анализатори са категорични, че износът на зърно е рекорден.

Ердоган се опитва да балансира в отношенията си с Русия и Украйна от началото на войната. Анкара не се присъединява към санкциите срещу Москва, но турският президент говори открито за война и освободи командирите от "Азовстал", които трябваше да прекарат в изгнание до края на войната в Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
нит хъбчето ще го бъде , нит в swift ще ги връщат ... и заповедта за арест няма да се вдига !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още