IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Товарни кораби от Украйна все повече използват хуманитарния коридор въпреки руските заплахи

Два товарни кораба са тръгнали в петък от Украйна

18:18 | 02.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Два товарни кораба са тръгнали в петък от Украйна въпреки руските заплахи и се намират в Черно море, съобщиха днес морските власти, цитирани от Associated Press.

"Анна-Тереза", плаващ под либерийски флаг кораб, който превозва 56 000 тона чугун, е напуснал вчера украинското пристанище Южни и в момента се намира близо до българските териториални води, заяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Вторият плавателен съд, пътуващ под флага на Маршаловите острови, e напуснаl вчера същото пристанище със 172 хил. тона концентрат от желязна руда. Корабът е пристигнал в румънското черноморско пристанище Констанца малко преди обяд днес, пише в известния уебсайт за проследяване на кораби MarineTraffic.com. Уебсайтът не посочва дали плавателният съд ще продължи да се движи от румънското пристанище. 

Двата плавателни съда са преминали през временния коридор за граждански кораби от украинските черноморски пристанища до Босфора, заяви Кубраков в социалната мрежа Х (преди Twitter). Коридорът минава покрай западния бряг на Черно море, като избягва международните води и вместо това използва тези на Румъния и България.

Властите в пристанището във Варна не потвърдиха дали "Анна-Тереза" ще акостира, или ще продължи към Босфора. Това са третият и четвъртият плавателен съд, които използваха временния коридор, създаден от украинското правителство, след като Русия прекрати споразумението за безопасен износ на зърно от Украйна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 29
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
На пияниците вече никой не им обръща внимание на глупостите. пPaccия е като клатещ се алкохолик в трамвая, който ломоти заплахи и показва ръждивата си ножка на хората, падайки отвреме-навреме и търкаляйки се по пода. А околните по-скоро ги е гнус, отколкото страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още