IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият кораб по хуманитарния коридор на Украйна в Черно море вече е в Истанбул

На борда на кораба има 30 хил. тона товари - основно храни

12:32 | 18.08.23 г.
Контейнеровозът Joseph Schulte. Снимка: Министерство на регионалното развитие на Украйна
Контейнеровозът Joseph Schulte. Снимка: Министерство на регионалното развитие на Украйна

Първият кораб, който напусна пристанище Одеса по хуманитарния коридор, обявен от Украйна, вече е в крайната си дестинация - през Босфора и на пристанище Амбарлъ, в близост до Истанбул, показват данните на Marine Traffic. Контейнеровозът Joseph Schulte прекара година и половина в украинското пристанище - той пристигна там на 23 февруари 2022 година, тоест ден преди началото на пълномащабната война в Украйна.

Корабът тръгна по коридора преди два дни - на 16 август, и по данни на Marine Traffic маршрутът му е минал покрай бреговете на Румъния и България.

В началото на август Киев обяви, че ще предложи евакуация на кораби, които седят от месеци по пристанищата в страната през специален хуманитарен коридор. На този етап Русия не е реагирала по никакъв начин на създаването на този хуманитарен коридор. Преди дни Министерството на отбраната на Русия направи проверка на кораб, плаващ под флага на Палау, в международни води. Корабът плаваше към украинските пристанища на устието на р. Дунав.

Това действие беше окачествено от Киев като "модерно пиратство" и властите призоваха международната общност да го осъди.

Корабът Joseph Schulte е натоварен с 30 хил. тона товари (над 2100 контейнера), повече от които с хранителни продукти, стана ясно от съобщения на Министерството на регионалното развитие на Украйна. Коридорът, по който той напусна пристанище Одеса, е одобрен от Военноморските сили на Украйна, както и от Международната морска организация (IMO).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още