IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Помня съветските танкове в Будапеща през 1956 г.

Никой не държи насила Унгария в ЕС, каза Върховният представител по външната политика на ЕС

13:40 | 25.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

"Унгария е наясно какво е съветска окупация - помня Будапеща през 1956 година и съветските танкове по улиците", каза Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел по времена дискусия, организирана от Центъра за европейски реформи. Неговият коментар беше направен във връзка с изказването на унгарския премиер Виктор Орбан по време на церемония, с която беше отбелязана годишнината от унгарското въстание преди 67 години.

Унгарският премиер определи ЕС като "лоша пародия" на СССР и заяви, че страната му "няма да танцува по музиката на ЕС". Върховният представител на ЕС обаче беше категоричен, че не вижда никаква прилика между съветската окупация на Будапеща и това, което се случва в "Берлеймонт" (основната сграда на ЕК в Брюксел). "Не виждам никакви танкове около "Берлеймонт", никакви оръжия".

"Никой не държи насила Унгария в ЕС - това е свободен избор", категоричен беше още Борел.

В последните години ЕК критикува остро Унгария за неспазване на основните ценности на общността, включително и върховенството на закона. Страната е на последно място в ЕС по спазване на принципа в класацията на World Justice Project .

Виктор Орбан обаче заявява, че неговата политика всъщност предполага опазването на националните интереси. Именно с този мотив той се срещна с руския президент Владимир Путин преди няколко дни и договори увеличаване на количествата природен газ, които страната купува от "Газпром".

Разговорите между двамата обаче повдигнаха въпроси за единството на ЕС и НАТО. Унгария отново блокира в понеделник (23 октомври) военната помощ от 500 млн. евро за Украйна, която страните от ЕС се опитват да одобрят от май насам. Киев изпълни основното искане на Унгария - да извади банка OTP от списъка с институции, финансиращи руския режим.

Унгарската страна обаче сега поиска правни гаранции, че банката, която продължава да работи в Русия и е част от програмите на правителството за отпускане на евтини кредити за военните, участващи в бойните действия в Украйна, повече няма да бъде санкционирана.

Европейските лидери се събират на среща на 26-27 октомври като основната тема ще бъде Украйна, както и Многогодишната финансова рамка (2021 - 2027 година), която трябва да бъде актуализирана. Европейските депутати призоваха в началото на месеца при прегледа на бюджета да бъдат включени и 50-те млрд. евро в подкрепа на Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 11
Alex Silver
преди 6 месеца
Съветските танкове отидоха в Будапеща, а срещу тях не гръмна и една пушка на НАТО. Защото знаеха какво може да последва и си затраяха на меките задницци. А сега срещу РФ само дето не са гръмнали ТЯО. Така е, когато начело на държавата стои дърдорко, а не сериозен държавник, който държи на думата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
Tikva007
преди 6 месеца
*Жозеп Борел: Помня съветските танкове в Будапеща през 1956 г.* - Услужливо-дългата памет често е враг на дипломацията, а Борел не трябва да забравя на каква длъжност тъпче по половин милион евра заплата годишно. С такива спомени може да предизвика контраспомени за испанските танкове на *Синята дивизия* в Русия през 1943 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още