IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан губи съюзника си в спора за ценностите в ЕС

Очакванията са, че управляващата партия в Полша "Право и свобода" няма да може са сформира кабинет

17:11 | 16.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Виктор Орбан и Доналд Туск през 2010 г. Снимка: Thierry Monasse/ Getty Images
Виктор Орбан и Доналд Туск през 2010 г. Снимка: Thierry Monasse/ Getty Images

Унгарският премиер Виктор Орбан изглежда по-изолиран, след изборите в Полша - все по-вероятно е, че ще загуби съюзника си в опитите си да неглижира някои от европейските ценности, пише Bloomberg. Първоначалните данни показват, че управляващата партия "Право и справедливост" печели изборите с 37,5% от гласовете при преброени 65% от бюлетините към 16:45 часа българско време, пише полската агенция PAP. Втора е партията на бившия председател на Европейския съвет (в периода 2014-2019 година) Доналд Туск с 28,6%, а трета - "Трети път" с 14,4%.

Избирателната активност е рекордна - почти 73% от имащите право на глас.

При тези резултати е малко вероятно "Право и справедливост" да успеят да сформират нов кабинет и вероятно ще бъдат в опозиция. А една от първите задачи на опозицията, ако Туск успее да намери коалиционни партньори, ще бъде да се споразумее с Брюксел и да освободи задържаните 35 млрд. евро от европейските фондове за Полша.

От години Полша и Унгария в тандем се противопоставят на някои от основните ценности в ЕС и неглижират правилата за независимост на съда, свободата на словото, както и се противопоставят на общия европейски отговор срещу миграцията. Виктор Орбан беше "водачът" на тези настроения, но полската страна им даде тежест - страната е шестата по големина икономика в ЕС и осигуряваше нужния брой гласове, за да може да бъде наложено вето на решения и предложения на общността.

Полша и Унгария блокират процедурата за задействане на чл. 7 от Договора за ЕС, който предвижда отнемането на правото на глас на държава от общността, която не спазва правилата. Решението за активирането на тази мярка трябва да бъде взето с пълно мнозинство, но Варшава и Будапеща заявиха, че ще се подкрепят една друга и ще наложат вето, когато се стигне до гласуване.

Алиансът между двете страни се разкъса, след като Русия нападна Украйна и позициите на двете държави по отношение а Москва се разминаха. Сега в Будапеща се опасяват, че кабинет начело с Доналд Туск ще има "непредвидими последици". "Унгария ще остане уязвима", каза зам.-министърът на външните работи на страната Левенте Мадяр.

Той посочва още, че не е сигурно, че новото управление на Словакия ще подкрепи Унгария. В Словакия парламентарните избори бяха спечелени от един от съюзниците на Орбан - Роберт Фицо, но и той ще трябва да управлява в коалиция.

Доналд Туск не е сред феновете на Виктор Орбан, припомня още Bloomberg. Именно Туск допринесе за оттеглянето на партията "Фидес" от Единната народна партия (ЕНП), наричайки политиката на унгарския премиер "опасна и морално неприемлива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 6 месеца
Според БайГън Виктор Орбан е президент на Турция. Сичката им фащовска работа е такава, доста поизкуфяла и жертва на собствената си пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
earth1225
преди 6 месеца
Надявам се около Туск да се сфопмира стабилна коалиция и да изкарат пълен мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
то и в Унгария ще ги загуби ако не беше хванал власта както ДПС и Герб са я хванали у нас... на поляците не им се случи да съсипят съдебната система, а се опитаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още