IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Право и справедливост" води на изборите в Полша, но губи мнозинството си

Най-голямата опозиционна група "Гражданска коалиция" получава 31,6% от гласовете и може да сформира коалиция с още две формации, които влизат в парламента

22:45 | 15.10.23 г.
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински гласува на изборите. Снимка: EPA/БГНЕС
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински гласува на изборите. Снимка: EPA/БГНЕС

Управляващите националисти в Полша водят на парламентарните избори в неделя, но вероятно няма да получат мнозинство, сочи екзит пол. Това засилва вероятността либералната опозация да се опита да сформира управляваща коалиция, предава Ройтерс. 

Екзит полът на Ipsos дава на управляващата партия "Право и справедливост" 36,8% от гласовете, които се равняват на 200 депутати в 460-местния парламент. 

Най-голямата опозиционна група, либералната "Гражданска коалиция", получава 31,6% от гласовете, които биха ѝ дали 163 места. Десноцентристката коалиция "Третият път" и "Новата левица", които може да влязат в коалиция с "Гражданска коалиция", получават съответно 13% и 8,6%. 

Лидерът на "Гражданска коалиция" и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск обеща да поправи отношенията на Варваша с Брюксел, които са подложени на натиск от многобройни спорове заради проблеми като независимост на съдебната система, правата на ЛГБТ общността и миграцията. 

"Демокрацията спечели... Това е краят на правителството на "Право и справедливост", каза ликуващият Туск пред членове на партията си в неделя вечер. 

Критиците твърдят, че откакто дойде на власт през 2015 г., "Право и справедливост" е увеличила политическото влияние върху съдилищата и е превърнала държавните медии в инструменти за пропаганда. 

Средства от ЕС на стойност около 110 млрд. евро, предназначени за Полша, са замразени заради притеснения за върховенството на закона. 

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински каза пред официални представители, събрани в централата на партията му в центъра на Варшава, че не е ясно дали представянето в неделя ще доведе до нов мандат. "Трябва да имаме надежда", заяви Качински. 

На фона на войната в съседна Украйна и назряващата мигрантска криза ЕС и Вашингтон наблюдават внимателно изборите, въпреки че както "Право и справедливост", така и опозицията подкрепят ключовата роля на Полша, която е член на НАТО, в предоставянето на военна и логистична подкрепа на Киев. 

Ако окончателните резултати са в унисон с допитването, "Право и справедливост" трудно ще си осигури трети управленски мандат, тъй като се очаква потенциалният ѝ коалиционен партньор - крайнодясната "Конфедерация", да спечели 6,2% от гласовете, равняващи се на само 12 места. "Право и справедливост" ще получи първа възможност да сформира правителство от президента Анджей Дуда, ако резултатите потвърдят, че тя остава най-голямата партия в полския парламент. 

Окончателните резултати от силно оспорваните избори се очакват едва късно в понеделник или дори във вторник, тъй като броенето ще бъде усложнено от референдума, който "Право и справедливост" добави към изборите, за да насочи вниманието към проблеми, които бяха в центъра на предизборната ѝ кампания. Туск призова избирателите да бойкотират референдума, отбелязва Financial Times. 

Изборите са смятани за най-значимите за ЕС през тази година, като може да предефинират отношенията между Брюксел и най-голямата страна членка в Централна и Източна Европа след години на спорове. 

Изборите може да смекчат напрежението между Варшава и Киев, предизвикано до голяма степен от стремежа на "Право и справедливост" за преизбиране. "Право и справедливост" влезе в спор с "Конфедерация", която заяви, че правителството е твърде щедро към украинските бежанци, и също така се опита да успокои избирателите си земеделци, като наложи едностранна забрана върху вноса на украинско зърно по-рано тази година. 

Избирателната активност е напът да постави рекорд след връщането на Полша към демокрация, сочат предварителни данни. Към 17 ч. местно време официалната избирателна активност беше с почти осем процентни пункта по-висока в сравнение с предишните избори през 2019 г. Пред избирателните секции във Варшава и други големи градове се образуваха опашки рано в неделя, а над 600 хил. поляци се регистрираха да гласуват от чужбина, почти два пъти повече спрямо четири години по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още