IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Полша превръщат Германия в боксова круша и обтягат западния съюз

Управляващите във Варшава се възползват от недоверието към Германия, което все още е високо сред част от електората

08:10 | 07.10.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Damian Lemański, Bloomberg
Снимка: Damian Lemański, Bloomberg

В битката за безпрецедентен трети мандат националистическото правителство на Полша се хвана за близка цел: Германия – съюзникът на Варшава в НАТО и най-големият ѝ търговски партньор.

В напрегната надпревара преди вота на 15 октомври управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) обвини Германия, че се опитва да диктува политиката на полското правителство за всичко – от миграцията до доставките на природен газ, съобщава Ройтерс.

Враждата разтърси широко обединения фронт на Европа, който подкрепя Украйна във войната с Русия, като подкопава плана за съвместен полско-германски завод за ремонт на танкове в полза на Киев, отбелязва агенцията.

Популисткото ръководство на PiS също така обвинява Германия, че планира да инсталира на власт във Варшава основния електорален опонент на партията, бившия либерал Доналд Туск.

PiS се възползва от недоверието към Германия, което все още е високо сред част от електората, преди всичко по-възрастните консерватори, които помнят опустошенията от Втората световна война.

„Знаете ли къде можете да прочетете програмата на опозицията за предизборната кампания? В германските вестници“, коментира министър-председателят Матеуш Моравицки на предизборно събитие.

Неговата партия определя Туск, който казва, че дядо му е бил насилствено призован в нацисткия Вермахт по време на Втората световна война, преди да избяга на страната на съюзниците, като германска марионетка и "политически съпруг" на бившия германски канцлер Ангела Меркел. Предизборен видеоклип също осмива наследника на Меркел - Олаф Шолц.

Споровете между Берлин и Варшава поставят на изпитание солидарността на западния алианс, който се обедини около Украйна след руската инвазия, започнала в края на февруари 2022 г. Друг важен момент е изборът на проруски лидер в Словакия, което внася допълнително напрежение.

Кавгата вече повлия на усилията да се помага на Украйна. През април министрите на отбраната на Германия и Полша с усмивка и прегръдка обявиха създаването на съвместен център в Полша за ремонт на германски танкове Leopard, повредени във войната. Сделката обаче бързо пропадна.

Заводът трябваше да е съвместно предприятие на германските производители Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall и на полския отбранителен конгломерат Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Нито една от компаниите не е отговорила на искане на Ройтерс за коментар.

Сред спорните въпроси, според германски източник на медията, е, че Полша е поискала твърде много пари за ремонтните дейности. Друг източник, германски дипломат, казва, че преговорите са се провалили отчасти защото германските компании не са били склонни да споделят техническа информация.

В момента PGZ ремонтира някои танкове Leopard, като използва резервни части, доставени от Германия. Други танкове ще бъдат ремонтирани другаде, „което може би е малко по-скъпо и може би отнема малко повече време, но така или иначе се случва“, посочва същият дипломат.

В друг спор Варшава се противопостави на германското предложение да разположи части за противовъздушна отбрана Patriot в Полша, преди в крайна сметка да се съгласи с него.

Според ген. Бен Ходжис, който командваше американските армейски сили в Европа в периода 2014-2017 г., конфликтът между Берлин и Варшава „не е от полза, защото натоварва отношенията между двама съюзници в НАТО, което следователно натоварва цялостното сближаване на НАТО“.

Много поляци са на мнение, че Германия не е направила достатъчно, за да компенсира щетите, нанесени от Втората световна война. PiS призова Германия да плати над 1 трлн. евро репарации на Варшава, което Берлин отхвърли.

Източник от PiS, пожелал да остане анонимен, описва отношенията като „конкурентни“, като казва, че Берлин и Варшава „могат да работят заедно по много въпроси“, но по други си противоречат, включително за репарациите.

Двама германски законодатели посочват пред Ройтерс, че Берлин може да прояви по-голяма готовност да отговори на опасенията на Полша и да предприеме помирителни стъпки по въпроса за репарациите.

Правителството на Шолц до голяма степен отхвърли атаките на PiS. Правителствен източник казва, че Берлин е изключително предпазлив дори да не провокира неволно Варшава. „Ходим върху яйчени черупки“, допълва източникът на медията.

Разбира се, някои анализатори смятат, че полската реторика спрямо Берлин може да бъде смекчена след изборите. Раздразнението и на двете страни по отношение на миграцията обаче със сигурност ще продължи – това се превърна във възпламенителна точка заради скандала с пари срещу визи в Полша миналия месец.

Представители на полското правителство не са отговорили преди публикуването на материала на исканията на Ройтерс за коментар. Говорител на германското външно министерство посочва, че „Берлин и Варшава работят в тясно сътрудничество по европейската сигурност и отбрана“. Ведомството е отказало да коментира „настоящите вътрешнополитически дебати в Полша".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
megatone
преди 7 месеца
Чие е определението, че полското правителство е популистко и на какво основание е направено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 врачке, но по няква неясна причина защитаваха предимно руските интереси... баси парадокса! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
Сега вече ясно се вижда резултата от замисления от Дьо Гол и Аденауер *Съюз за въглища и стомана*, еволюирал по естествен път до *Европейска икономическа общност* (EC), където членство се е допускало само по икономически критерии и американската политическа мутация *Европейски съюз* (EU), където са събрани орел, рак и щука, управлявани от самовъзпроизвеждаща се шайка комисари, по единствения критерий, да обслужват американските интереси в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още