IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Въпреки заявките повечето държави в ЕС купуват руски газ

Руският газов холдинг спря да публикува данни за доставките си в началото на 2023 г.

09:13 | 12.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Въпреки заявките, които правят, повечето държави в ЕС продължават да купуват руски газ, заяви директорът на "Газпром" Алексей Милер в интервю за програмата "Москва. Кремъл. Путин" на журналиста Иван Зарубин, цитиран от руските медии.

Милер коментира, че руският газ преминава през територията на Украйна до газовия хъб "Баумгартен" в Австрия и оттам доставки се извършват към държави в общността, включително и в Югоизточна Европа.

"Молекулите в магистралните газопроводи нямат национална окраска", каза още ръководителят на газовият холдинг.

От началото на годината "Газпром"спря да публикува статистика за доставките си, каквато преди войната в Украйна съобщаваше на всеки 15 дни. Какви обеми изнася компанията сега може да се съди само по изявленията на властите. По думите на самия Милер по време на посещението му в Китай се очаква много скоро доставките за Поднебесната империя да се изравнят с тези на европейските пазари. Според руският вицепремиер Александър Новак през 2022 година Русия е изнесла 15 млрд. куб. метра природен газ за Китай, а през тази година вероятно ще надхвърлят 22 млрд. куб. метра.

Нещо повече - доставките на "Газпром" до газовия хъб "Баумгартен" са през територията на Украйна, а оттам дневните потоци от май 2022 година са силно редуцирани - до около 40 млн. куб. метра на ден (единствено през входната точка "Суджу"). През това трасе минават и договорените доставки до държавите, които все още купуват руски газ от "Газпром" - например Италия и Австрия, както и част от газа по договорас Унгария.

Официално от ЕК коментират, че делът на руският газ в европейския внос в момента е под 10%. Заедно с втечнения газ през 2023 вероятно руската суровина на европейския пазар ще бъде около 40-45 млрд. куб. метра.

През 2021 година Русия държеше дял от 40% във вноса на природен газ в ЕС, но днес основен доставчик на общността е Норвегия. Страните разчитат и на втечнен газ от различни дестинации, включително и от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още