IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Вертикалният газов коридор" ще е с обем между 3 и 5 млрд. куб. метра годишно

Идеята предвижда свързването на газопреносните мрежи на България, Румъния и Гърция

11:21 | 10.12.14 г.
"Вертикалният газов коридор" ще е с обем между 3 и 5 млрд. куб. метра годишно

„Вертикалният газов коридор“, чиято цел е да свърже мрежите на България, Гърция и Румъния, ще бъде с годишен обем от между 3 и 5 млрд. куб. метра годишно, съобщи гръцкото Министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени.

Целта е природен газ да бъде доставян от гръцката газопреносна мрежа през България до Румъния. Източниците на суровината ще бъдат различни, сред които терминалът за втечнен газ „Ревитуса“ и Трансадриатическият газопровод (ТАР), който ще премине през Северна Гърция. 

Идеята за създаването на този коридор беше дискутирана вчера в Брюксел по време на срещата на страните, през чиято територия трябва да мине „Южен поток“, и комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

Късно снощи е била подписана обща декларация по отношение на реализацията на тези планове от българския зам.-министър на енергетиката Антон Павлов, енергийния министър на Гърция Янис Маниатис и румънския му колега Разван Никулеску, става ясно още от съобщението на гръцкото министерство.

„Страните признават важността на регионален подход за справяне и преодоляване на общите предизвикателства и изразяват готовността си да засилят сътрудничеството и да работят заедно с цел повишаване на енергийната сигурност на съответните страни, региона и Европа като цяло“, записаха представителите на трите държави в своето общо изявление. 

В документа се подчертава важността на терминалите за втечнен газ, както и изграждането на газови хранилища, диверсификацията на източниците и пътищата на доставките за енергийната сигурност на региона. 

Трите страни предлагат проектът да бъде от "общностен интерес" и да се изпълни с финансовата подкрепа на европейските институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още