IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марош Шефчович получи мандат да изясни какво се случва с "Южен поток"

"Вертикален коридор" ще свърже газопреносните мрежи на България, Румъния и Гърция

20:22 | 09.12.14 г. 6
Марош Шефчович получи мандат да изясни какво се случва с "Южен поток"

Държавите-членки на Европейския съюз дадоха мандат на комисаря, отговаряща за Енергийния съюз Марош Шефчович да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия към изграждането на проекта „Южен поток”, съобщи вицепремиерът по въпросите на европейските фондове Томислав Дончев, цитиран от правителствената пресслужба.

Това решение беше взето по време на днешната среща между представителите на България, Австрия, Хърватия, Гърция, Италия, Румъния и Словения и комисар Шефчович, на която бяха обсъдени приоритетите за газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа, допълват от Европейската комисия.

„Нямаме категоричен отговор с последна европейска позиция за газопровода - отговор "да" или "не", коментира вицепремиерът Дончев пред български журналисти след срещата, съобщи БТА. Той  разказа, че категорична позиция не е заявена, въпреки че той на няколко пъти е настоял по време на разговорите да получи становището на ЕК заради специфичната ситуация, в която се намира България. 

По време на срещата държавите повториха своите ангажименти към изграждане на интегриран газов пазар в региона и диверсификацията на доставчиците, източниците и пътищата на природния газ. Това е един от приоритетите на Енергийния съюз, проект на новата Европейска комисия, припомнят още от Брюксел.

Тези ангажименти обаче изискват изграждането на необходимата инфраструктура и хармонизирането на правилата. Сред ключовите проекти са плановете за нови терминали за втечнен газ, Южният газов коридор, както и разработването на находища в Средиземно и Черно море.

Трябва да бъдат изградени и газовите връзки на България със съседните страни, са посочили на срещата си в Брюксел представителите на седемте европейски държави. Сред важните връзки е и т.нар „Вертикален коридор” между България, Румъния и Гърция.

Новите газови пътища обаче трябва да са в пълно съзвучие с европейските правила, което също е гаранция за сигурността на доставките в региона.

Държавите-членки взеха решение и да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти.

Разговорите в Брюксел се проведоха в отсъствието на представители на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
КАКЪВ МАНДАТ МУ ДАЛИ? ЕЗ ВЗЕЛО РЕШЕНИЕ ДА СТРОЙ ЮП ! АИДЕ СЕГА СЕ ОБАДЕТЕ НА ПУТИН И МУ ЗАПОВЯДАЙТЕ ДА ПОЧВА РАБОТА ! ХА ХА ХА СМЕШНИ ЕВРОГЕЬОВЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Абе *** какъв документ да ти Изпрати Путин след като ние не сме суверенна държава !!!! До кого да изпрати нали видя нашият смешен президент каза Еврогеиският съюз решава вместо нас а еврогеиците му казаха ние не сме страна! В Русия единственото което се повишило е хранителните продукти с 10% миналата гедмица се върнах от изложение на имоти в Москв хората дори незная че някой им налага санкции средната им работна заплата е 1200 евро обърнати от рубли. А твойте мозъчни тръстве на който нашите политици лижат задниците 8 години до къде ни докараха след 8 год в еврошвестерския съюз???? Най бедната страна сме дори и в Африка след 8 години в ЕС еее да ви е честит Еврогеиският съюз още 80 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 17
Ironhorse
преди 9 години
Надлъгването с ЮП мина на фаза, кой ще плато арбитража......Е, за форумните *** бързам да кажа няколко лоши новини:1. Цената на бензина и дизела в русия се покачват с повече от 10% при спад на цената на нефта с около 50 %.2. Алкохола тръгна нагоре ... Аз не знам дали в русия е възможна цветна революция, но виж за алкохола и трупове ще има.3. Изказването на Путин в Анкара ще бъде използвано от всички държави и фирми участнички в ЮП в арбитража за търсене на компенсации.Е нали впутин е категоричен че ЮП няма да се строи, а защо не изпраща вече пети ден документи за денонсиране на споразуменията ?!Както съм го кавал:"впутин с пилешкият си мозък се изправи срещу мозъчните тръстове на ЕС и САЩ. Резултатът е видим за всички, но особено за руснаците ще е катастрофален."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Айде от БигБрадъра в белия дом да си кажат официалната позицията по южен поток, че наще еесовци да спрат да изясняват и да създават комисии. Когато онези искаха да строят, наще се пънаха. Сега ще разследват какво ставало. Ми отиде коня у ряката, ей такова стана. Държавния глава на русия, се изказа официално, че спират проекта, а ама те не - позицията била неофициална. Еми пратете писмо на обама да ви каже какво да мислите, ваща сметка безмозъчна. От толкова хармонизиране, синхронизиране и енергопакетизиране, не остава време една работа да се свърши като хората.Айде стройте вертикалната тангента, връзвайте се с румъния гърция и турция, че най-после да се диверсифицираме, стига сте дъвкали тоя южен паток - той няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
Държавите-членки взеха решение и да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти========Като в онзи виц - въпросът е уреден, човекът каза ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още