IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва отказът от строителството на "Южен поток" на Русия

След спирането на проекта Русия се обръща към алтернативи, реализацията на които също е за милиарди

10:46 | 08.12.14 г. 2
Колко струва отказът от строителството на "Южен поток" на Русия

През последните години преговорите за строителството на проекта за газопровода "Южен поток" между „Газпром“ и отделните държави, през които преминават тръбите, а след това и с ЕС, бяха с променлив успех, пише в свой коментар по темата руското издание „Коммерсант“. Според него намалението на цената на петрола през последните месеци е поставило под въпрос рентабилността на проекта.

Всъщност и преди е имало големи съмнения за икономическата целесъобразност, а възприятието е, че е политически проект, чиято цел е да заобиколи Украйна, отбелязва изданието.

В същото време разходите на „Газпром“ за проекта непрекъснато растат. От 10-12 млрд. евро инвестицията нарасна до 16 млрд. евро – 10 млрд. евро за сухопътната част и 6 млрд. евро за морската част.

През октомври държавната газова компания допълни сметката – заради санкциите на Запада „Южен поток“ ще се оскъпи със 7,5 млрд. евро, или на този етап „Южен поток“ ще коства общо 23,5 млрд. евро.

От тях вече са платени 4,66 млрд. евро, изчислява „Коммерсант“. Това включва инвестицията по изграждане на компресорна станция и генериращи мощности в Краснодарския край, където в края на 2012 година беше направена първата копка по проекта. „Газпром“ закупи и 300 хил. тона тръби за реализацията на плановете си.

Припомняме, че на 1 декември руският президент Владимир Путин постави точката на проекта за „Южен поток“ в предварително договорения му вид – по дъното на Черно море през територията на България и след това един лъч към Сърбия, Хърватия, Унгария и Австрия и втори – към Гърция и Италия.

След като сложи край на „Южен поток“, Путин обеща алтернатива, която обаче ще премине през територията на Турция. Плановете показват, че необходимите инвестиции за реализацията на този нов газопровод ще надхвърлят 10 млрд. евро.

Не бива да се забравят и обещанията, които Русия направи за доставки на газ за Китай, за които също все още няма изградена инфраструктура, припомня руското издание. На този етап разходите по строителството на газопроводите към Китай се оценяват на около 25 млрд. долара. Първоначално „Газпром“ се надяваше да получи тези средства като аванс срещу бъдещите газови доставки. Китайската газова компания CNPC обаче не се съгласи на този вариант. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Сухата пара на Газпром, ама сигурно, далеч надвишава тази тотална сума на инвестицията /за Китай/. И за Турция-също. Още повече, че каквото и да извадят, няма да е наведнъж и сигурно, все определен кръг от банки ще ги подпре. Като отказаха ЮП към нас, руснаците не толкова минаха към ограничаване на загубите, колкото към реструктуриране на печалбите та, предлагам на вихрещите се разбирачи да не бързат да ги жалят. да бяха се замислили какви стратегически загуби търпим ние и колко още ще плащаме за брюкселски тарикатлъци /без зеле/. Ай си*тир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
И кой каа че CNPC не са се съгласили на тоя вариянт Деляна или Десислава или сте им орали и двете на нивата на CNPC ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още