IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терминалът за втечнен газ край Александруполис може да се забави

Акционерите обсъждат мерки за оптимизация на изграждането на плаващата платформа на терминала

16:57 | 07.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има опасност от забавяне на реализацията на проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис, стана ясно след посещение на акционерите в проекта в корабостроителницата Keppel Corporation в Сингапур, съобщават от "Булгартрансгаз". Компанията изгражда плаващата платформа за терминала и съобщи за потенциално забавяне в изпълнителните работи, започнали още в началото на годината. В корабостроителницата преработват за нуждите на проекта стар танкер за втечнен газ - Gaslog Chelsea.

След като са били уведомени за вероятността работата да не приключи в срок, изпълнителните директори на акционерите - "Булгартрансгаз", гръцкия газов оператор DESFA, както и Gaslog Cyprus Investments и Gastrade, са дискутирали мерки за оптимизиране на процеса. По план терминалът трябва да заработи на 1 януари 2024 година.

Чрез държавната "Булгартрансгаз" България има дял от 20% в този проект. Изпълнителният директор Владимир Малинов коментира, че търговският интерес към терминала расте непрекъснато. Това потвърждава прогнозите, че делът на доставките на втечнен газ за европейските държави ще продължи да се увеличава устойчиво и през следващите години.

"Терминалът в Александруполис има ключово значение за сигурността на енергийните доставки и гарантиране на конкурентните пазарни условия в региона. Нашата инвестиция в терминала е стратегическа и навременна. Важна е и осигурената синергия с проектите за разширение на подземното газохранилище "Чирен" и интерконектора България-Сърбия", заяви още Малинов.

Гърция планира още един терминал в региона - "Тракия LNG". Малинов сподели пред журналисти преди време, че "Булгартрансгаз" анализира участие и в него, тъй като той и други подобни проекти увеличават интереса към транзит на газа през България от юг на север. Предимството на този проект е, че може да бъде използвана същата инфраструктура.

Терминалът в Алексанруполис е с проектен капацитет за регазификация от 5,5 млрд. куб. метра природен газ годишно. Капацитетът за съхранение на съоръжението е 153,5 хил. куб. метра Сред потенциални източници за доставка са страни, производители на втечнен природен газ като САЩ, Алжир, Катар и други.

По време на посещението си в Сингапур, Малинов участва и в Gastech 2023 - водещо изложение и конференция в областта на природния газ, LNG, водорода и ниско-въглеродните решения. Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че ролята на природния газ за енергийния преход е по-важна от всякога, особено по отношение на достъпността, сигурността и надеждността. Беше обсъдено бъдещето на енергийните пазари, мястото на водорода и новите енергийни източници, и иновациите, които ще спомогнат за постигането на амбициите за нетна въглеродна неутралност до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 7 месеца
Дори и да се забави терминалът... ние имаме осигурени доставки на газ за цялата зима и няма за какво да се тревожим излишно. Нека напомним, че на 90% от газохранилищата в Евпоха бяха запълнени още миналия месец, така че don't worry :) газ има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 7 месеца
Пазарът на природен газ вече се регулира и разшири. Осигуриха се достатъчно количества. Нашето домакинство се топли,готви и ползва топла вода вече повече от 7 години и не го заменяме за никой друг енергоносител. Напатихме се с пелетния котел и с климатиците. Само дано и цените останат предвидими и стабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още