IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терминалът за втечнен газ в Александруполис увеличава съществено интереса към IGB

Повече от 70% от свободния капацитет на газовата връзка за догодина е резервиран

21:30 | 07.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

37 млн. куб. метра газ, или над 70% от неосвободения капацитет на газовата връзка IGB, са резервирани за следващата газова година, съобщават от оператора на проекта. Капацитетът на интерконекторът е 3 млрд. куб. метра годишно, от които 1,57 млрд. куб. метра са запазени по дългосрочни договори, включително и от "Булгаргаз" за доставките на газ от Азербайджан.

Останалите обеми ще бъдат предлагани на допълнителни тримесечни, месечни и дневни търгове.

Причината за големия интерес към неразпределения капацитет на връзката е решението за предлагане на квазигодишен капацитет в точката на междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на преносна система DESFA. Това позволява транспортирането на природен газ при планираното въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, което се очаква да се случи през следващата година.

"Това беше ключово решение и ние положихме системни усилия за съгласуване на този подход с операторите на съседни преносни системи и за получаване на необходимите одобрения от националните енергийни регулатори", отбелязаха Теодора Георгиева и Джордж Сатлас, които са двамата изпълнителни директори на оператора на връзката - ICGB.

На търговете са се явили компании, които до този момент не са участвали в процедурите, става ясно още от съобщението на компанията.

В края на юни ICGB започна и пазарен тест за повишаване на капацитета на връзката до 5 млрд. куб. метра годишно. Технически това зависи от изграждането на компресорна станция в Комотини и според представители на компанията има подадено заявление за изграждането ѝ в гръцкия енергиен регулатор.

IGB осигурява реална диверсификация на газовите доставки за България, а значението ѝ става все по-съществено с изграждането на терминала за втечнен газ край Александрополис. България е част от акционерите, изграждащи съоръжението - "Булгартрансгаз" има дял от 20% от него и договореност да получава 500 млн. куб. метра газ годишно.

С прекъсване на доставките на тръбен газ от Русия това стана ключово съоръжение за страната ни, но ще може да осигури алтернативи за целия регион, включително и за Молдова и Украйна. Молдова се стреми да намали до минимум покупките на руски природен газ и обяви преди време интереса си към Solidarity Ring - проекта, по който през България ще бъдат транзитирани увеличените количества газ от Азербайджан за ЕС.

Украйна не купува директно газ от "Газпром" от 2015 година, след като изгради реверсивни връзки със съседните си страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 9 месеца
IGB действително осигури реална диверсификация на газовите доставки за България и при пускането му в експлоатация цената на газа веднага започна да спада. Дори и да не се повиши капацитетът имаме осигурени количества за следващия отоплителен сезон осигурени от проведения търг за общи покупки на газ в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
България все е част от нещо и все не може с пълен капацитет да използва възможностите си и да е печеливша в пазарите на природния газ. Находището в Чирен ни е предимство, транзитираме за къде ли не, а цените "натоварени" с какви ли не компоненти. Все пак след шок и стрес имаме що годе нормални цени и можем да си позволим използването на най-зелената енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още