IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова се интересува от участие в Solidarity Ring

Меморандум за разбирателство за инициативата беше подписан през април в София

12:45 | 19.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Молдова има интерес да се присъедини към инициативата Solidarity Ring, коментира енергийният министър на страната Константин Боросан пред азербайджанското издание Trend. В момента страната опитва да ограничи зависимостта си от "Газпром", купувайки количества газ от съседните си страни, включително и България.

"Това са само краткосрочни проекти, а ние искаме да сключим дългосрочни договори, траещи няколко години", споделя Боросан.

През Solidarity Ring в Европа ще влизат допълнителни количества природен газ от Азербайджан. Меморандум за разбирателство за инициативата беше подписан в София в края на април. Основните държави, които заявиха участие в нея тогава, са България, Азербайджан, Унгария, Румъния и Словакия.

По време на събитието пътят на газа не беше уточнен. Не бяха коментирани и нужните инвестиции, но беше заявено, че средства могат да бъдат взети от европейските фондове, сред които и RePowerEU. В момента газът от Азербайджан се движи през Южния газов коридор през територията на Гърция до Италия. Чрез отклонението IGB се осъществяват доставките за българския пазар.

Капацитетът на връзката може да бъде повишен, а така и доставките от Азербайджан към Европа през България да се увеличат и газът да стигне до съседните ни страни на Балканския полуостров, както и до Централна Европа. Има и свободен капацитет на границата ни с Турция, която също е част от трасето на Южния газов коридор. Малко след като беше подписан Меморандумът Гърция изрази своите опасения, че през Solidarity Ring в Европа може да навлиза руски природен газ, тъй като Турция купува суровината през "Турски поток".

В Атина коментират, че Solidarity Ring ще използва парите, отпуснати от Брюксел за диверсификация на енергийните потоци, и ще внася газ от Русия, тоест от дестинацията, която ЕС опитва да избегне.

По време на събитието в София липсваха представители на Гърция или Турция, които също са част от плановете за вноса на увеличените количества газ от Азербайджан, договорени от Европейската комисия през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Bangladesh formally applies for BRICS membershipThe upcoming BRICS summit, scheduled to take place in South Africa this August, might include discussions about new membership
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още