IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция има остри критики срещу Solidarity Ring

Проектът ще се финансира с пари по RePowerEU, но няма да има гаранции, че през него няма да минава руски газ

12:48 | 12.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проектът Solidarity Ring тревожи Гърция, пише в анализ английската версия на "Катимерини". Идеята му е да пренесе увеличените количества природен газ от Азербайджан, прескачайки Гърция. По този начин се засилва ролята на Турция в региона на Югоизточна Европа, пише изданието.

Инициативата за проекта е на България и в края на април в София беше подписано споразумение между пет държави - България, Унгария, Словакия, Румъния и Азербайджан, с което се постави първата крачка за реализацията на новия газов коридор в Европа. Но още тогава направи впечатление, че липсва делегация от Турция, която е ключова част от плановете, както и от Гърция.

Според "Катимерини" гръцкият оператор на газопреносната мрежа DESFA е изразил своите опасения за развитието на проекта пред Брюксел. Източници на изданието коментират, че се готви и реакция на ниво държава пред европейски институции, включително се предвижда и позицията да бъде изложена от служебен министър, ако не може да бъде сформирано правителство, защото в южната ни съседка определят ситуацията като "спешна".

На 21 май в Гърция ще се проведат парламентарни избори. Според проучванията "Неа демократия" ще остане първа политическа сила, но едва ли ще запази мнозинството си. Изборите ще се проведат по системата, предложена от "Сириза", тоест без гарантираните депутатски места за партията, който спечели изборите.

Очакванията на анализаторите са, че лидерът на "Неа демократия" може да свика нови избори през юли, които ще се проведат по променените през 2020 година правила, връщащи бонус местата за победителите.  

"Катимерини" коментира още, че част от нужните средства за реализацията на Solidarity Ring са от европейски програми, включително и RePowerEU. Една от целите на тези пари обаче е да бъде намалена зависимостта на ЕС от руския природен газ, а при новия газов коридор това няма как да бъде гарантирано.

Това е основният аргумент на Атина срещу проекта - по него освен газ от Азербайджан ще може да тече и газът, идващ по "Турски поток", в който акционер с дял от 50% е "Газпром". Реално ЕС няма да има никакви гаранции, че газът, който получава, не е руски, защото, влизайки в Турция, той може да получи всякакви имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още