IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Solidarity Ring и новите газови амбиции на България

По новата инициатива могат да бъдат пренасяни до 5 млрд. куб. газ през България до Европа

14:30 | 25.04.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

С подписите на петима енергийни министри беше направена първата стъпка за създаването на Solidarity Ring, новият газов коридор за Европа, по който ще бъдат доставяни увеличените количества газ от Азербайджан до страните от ЕС. Подписи под документа сложиха Росен Христов, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто и министирите на енергетиката на Словакия Карел Хирман, на Румъния Вържил-Даниел Попеску и на Азербайджан - Парвиз Шахбазов.

Увеличените количества газ бяха договорени през юли 2022 година по време на посещение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Подписаното тогава споразумение предвижда удвояване на доставките (до 16 млрд. куб. метра) до 2027 година. Пътят, по който този газ трябва да стигне до ЕС обаче не беше уточнен.

Малко по-късно, по време на визита на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас, стана ясно за интерес на операторите на мрежи от четири европейски държави - Унгария, Словакия и Румъния да пренасят тези количества.

Те предложиха инициативата Solidarity Ring, за чиято реализация са нужни общи инвестиции от операторите на мрежи от 1 млрд. евро. По нея ще бъдат пренасяни около 5 млрд. куб. метра газ годишно. Подписаното споразумение е само първа крачка и предстои още да бъде даден отговор на много въпроси, включително какъв е пазарният интерес и вероятно операторите в инициативата - румънската Transgaz, FGSZ, словашката EUstream, SOCAR и "Булгартрансгаз" ще направят пазарни тестове.

Направи впечатление липсата на един ключов участник - Турция, през чиято територия преминава Трансадриатическия газопровод (TAP) - тръбата, която доставя газът от находището "Шах Дениз II" в Европа.

През 2023 година целим доставката на 12 млрд. куб. метра газ в страните от ЕС спрямо 8 млрд. куб. метра, доставени през 2021 година, коментира президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който присъства на церемонията. Той отбеляза, че страната му е надежден партньор на Европа и освен газ доставя още петрол и петролни продукти, както и електроенергия. Алиев беше категоричен, че новият газов коридор ще даде нови пазари за държавната компания SOCAR, която днес открива и първия си офис в Източна Европа - в София. По-рано днес и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде лиценз за търговия с газ на SOCAR Trading.

Дългосрочното партньорство между България и Азербайджан беше подчертано от президента Румен Радев в неговото приветствие между участниците в церемонията. Той припомни, че страната ни получава газ от Азербайджан по договор, подписан преди 10 години, а Баку спазва стриктно всички условия, въпреки дълбоките геополитически промени оттогава.

Solidarity Ring е най-бързото, ефективно и евтино решение за преноса на увеличените количества газ от Азербайджан, отбеляза още българският държавен глава.

Радев допълни още, че подписаното споразумение "вдига нивото на амбициите" и има всички условия за доставките и на енергията на бъдещето - зелен водород от Азербайджан.

По време на церемонията Петер Сиярто приветства инициативата, която дава възможност за диверсификация на източниците на газ за Унгария. В момента страната остава силно зависима от руския природен газ като в началото на април унгарският министър беше в Москва, за преговаря за  допълнителни количества газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още