IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газово находище подхранва амбициите на Азербайджан за доставки в Европа

SOCAR има планове за разширението на Южния газов коридор с включването на газ от Туркменистан и достигането до нови пазари на Балканите

15:37 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Азербайджанската компания SOCAR съобщи за находка на газов кондензат в полето "Шафаг-Асиман" в Каспийско море. Находището е на дълбочина от почти 7200 метра и няма допълнителни подробности за размера му.

Държавната газова компания проучва региона съвместно с британската BP, която притежава правата за сондаж. Британската компания е най-големият чуждестранен инвеститор в петролния сектор на Азербайджан, става ясно от прессъобщение на SOCAR.

Газовите находища на Азербайджан допринасят за енергийната сигурност на страната и допринасят за развитието на Южния газов коридор, отчете от своя страна азербайджанският президент Илхам Алиев. Проектът свързва Каспийско море с Европа чрез Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP). По този коридор и България вече получава по 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Към момента по това трасе се транспортират по 16 млрд. куб. метра газ годишно от находище "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море до Италия. 10 млрд. от тях са предвидени за пазара в Турция.

В SOCAR имат планове за разширяване на Южния газов коридор, като по него може да бъде транспортиран природен газ от Туркменистан и Израел. Компанията предвижда и разширяване на доставките до нови пазари на Балканите.

Блокът "Шафаг - Асиман" се намира на 125 километра югоизточно от столицата Баку. Полето покрива площ от около 1100 кв. километра. Структурата е открита още през 1961 г. при сеизмични проучвания.

През октомври 2010 г. SOCAR и BP подписаха споразумение за съвместно проучване на региона, като двете компании имат равни дялове в проекта. В периода 2012 - 2015 г. бяха извършени и 3D сеизмични проучвания, на базата на които партньорите определиха и мястото за първите сондажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още