IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще открие офис в България през май

Български компании ще могат директно да получават газ от Азербайджан в бъдеще

12:15 | 11.03.23 г. 1
Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще открие офис в България през май. Това съобщават от пресслужбата на Президентството след видеоконферентен разговор на президента Румен Радев с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Отварянето на офиса на SOCAR беше договорено по време на посещението на Илхам Алиев миналата година в София, а двамата президенти днес са обсъдили подготовката за това.

От азербайджанска страна е проявен сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Президентът допълни, че е поканил азербайджанския си колега на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта, като отбеляза, че Solidarity Ring е изцяло в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките, тяхната сигурност и диверсификация.

„Чрез интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за България, но това е само началото“, заяви Румен Радев.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при по-благоприятни условия, а заедно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 1 година
Много се радвам, че българския енергиен пазар се диверсифицира. Не само Русия може да доставя газ, а и много други държави. За м. март имаме понижаване в цените с 4 % и съм убедена, че цената още ще намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още