IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан увеличава износа си на газ с над 10% от началото на 2023 г.

Страната е доставила 3,9 млрд. куб. метра газ в Европа в периода януари-април

10:10 | 12.05.23 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Азербайджан увеличава износа на газ с 10,5% до 8,4 млрд. куб. метра в периода януари-април 2023 година спрямо същия период на миналата година, съобщи в Twitter енергийният министър на страната Парвиз Шахбазов. Два са основните пазари на страната - Европа (3,9 млрд. куб. метра, или 46% от износа) и Турция (3,4 млрд. куб. метра).

Страните от ЕС разчитат на тръбния газ от Азербайджан като една от алтернативите на руския газ. През миналата година Баку достави 8 млрд. куб. метра газ, включително и по договора с България. Страната ни има договорка за доставката на 1 млрд. куб. метра годишно, но заради забавянето на IGB през миналата година тя не беше реализирана в пълен обем.

Сега страната ни получава целите договорени количества, а през април в София беше подписано споразумение за реализацията на проекта Solidarity Ring. Идеята му е да доставя договорените увеличени количества газ от Азербайджан към страните от Централна Европа.

През 2023 година Баку ще се стреми да достави 12 млрд. куб. метра газ на страните от ЕС, а до 2027 година обемите трябва да достигнат 16 млрд. куб. метра. Това увеличение беше договорено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през миналото лято.

Газът от Азербайджан влиза в Европа през Южния газов коридор - през територията на Грузия, Трансадриатическия газопровод (TANAP) през територията на Турция и Трансадриатическия газопровод (TAP) през територията на Гърция до Италия. IGB осъществява връзката с България и Централна Европа.

Българският директор на проектната компания Теодора Георгиева коментира пред Investor.bg, че вече е в ход процедурата по увеличаване на капацитета на връзката чрез изграждане на компресорна станция край Комотини. Това съоръжение се изгражда от гръцката DEPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
а великите незаменими кремльовски комбинатори си гръмнаха тръбите и заляха с масло компресорните станции ... и сега на тяхно място в ЕС се намества всеки който може ... :))) ... пък те си светят с факела на Портовая , дебнат за врагове , щото международното положение пак прецаква ситуацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още