IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от капацитета на газовата връзка с Гърция са вече резервирани

Терминалът за втечнен газ край Алексанруполис повиши интереса към IGB

14:19 | 11.08.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Около 82% от общия технически капацитет (3,3 млрд. куб. метра) на газовата връзка с Гърция ъза следващата газова година (до 30 септември 2024 г.) са вече резервирани, съобщават от проектната компания ICGB след последния търг за разпределение. Компанията предлага свободния капацитет на две платформи - PRISMA и  RBP.

Оттам поясняват, че през първото тримесечие на газовата година, тоест в последните месеци на 2023 година, е запазен 76% от капацитета, но след това са запазени над 84%. Това е свързано основно с влизането в експлоатация на терминала за втечнен газ, който се строи в момента край Александруполис. Очакванията са, че съоръжението ще бъде въведено в експлоатация по план и към 1 януари 2024 г. ще бъдат реализирани и първите доставки през него.

Терминалът може да се използва за алтернативни доставки за целия регион, включително и за Молдова и Украйна.

От ICGB в момента анализират възможността за увеличаване на капацитета на връзката до 5 млрд. куб. метра годишно. Това може да стане чрез изграждането на компресорна станция при Комотини, за която има подадено заявление в гръцкия регулатор.

Газовата връзка е основният вход на газа, който България получава от Азербайджан. Във връзка с тези доставки "Булгаргаз" има дългосрочен договор и е резервирал 1 млрд. куб. метра от капацитета на съоръжението. От проектната компания уточниха преди време, че около 1,6 млрд. куб. метра от капацитета са запазени по дългосрочни договори, а останалите се предлагат на годишни, месечни и дневни търгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 8 месеца
Природния газ в къщи е голямо удобство, полаваме го и за топла вода и не се притеснявам , че ще свърши водата и няма да мога да се изкъпя или да измия чиниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още