IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове налагат частично "ембарго" на износа на руски горива през януари

Непланирани ремонтни дейности заради инциденти спряха работата на руски рафинерии, сочат данните на Министерството на енергетиката

13:28 | 02.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg

Заради непланирани ремонтни дейности в рафинерии, причинени от удари с дронове, износът на горива от Русия намалява през януари, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Това е особено видно при автомобилните бензини, чийто износ на годишна база намалява с 37%. По отношение на дизела има свиване с 23%.

Москва забрани износа на горива в края на септември 2023 година заради недостиг и спекула на вътрешния пазар. Забраната беше предшествана от орязани субсидии за петролните компании, които трябва да предлагат горивото при преференциални цени на вътрешния пазар и много от компаниите решиха да направят планови ремонти на рафинериите си. В периода януари - септември руското правителство отпусна 1 трилион рубли  (над 11 млрд. долара) за насърчаване на продажбите на горива на вътрешния пазар.

В крайна сметка забраната за износ на горива беше вдигната през октомври, след като пазарите се стабилизираха, като някои ограничения, особено за т.нар. "зимен" дизел, останаха.

От началото на годината обаче енергийната инфраструктура - петролни и газови терминали, както и големи рафинерии в Русия, се оказа под засилен обстрел на дронове. За първи път украински дрон достигна до Санкт Петербург, поразявайки няколко съоръжения в региона.

В отчета на енергийното министерство на Русия се отбелязва спрялата работа на терминал в пристанището Уст-Луга, както и на рафинериите в Туапсе (на брега на Черно море) и в Уст-Луга. Тези съоръжения са насочени основно към експорт, допълват още от ведомството.

Вицепремиерът Александър Новак съобщи в края на януари и за инцидент в рафинерията "Норси" в Нижний Новгород, която е собственост на "Лукойл". Без да уточнява причината той коментира, че ремонтните работи ще продължат най-малко месец.

За да бъде преодолян този проблем, от Министерството на енергетиката е поръчало увеличаване на производството на горива, както и ограничаване на износа на автомобилни бензини. Доставките на вътрешния пазар на бензини се увеличават със 7%, а на дизела - със 17%.

Не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на работата на рафинериите, а съответно и на износа. Според Новак ремонтът на "Норси" ще отнеме поне месец- месец и половина.

Страните от ЕС не внасят руски горива от февруари 2023 година. Част от доставките за трети страни от Русия обаче се пренасочва към Европа, сочат анализи на наблюдатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 3 месеца
007 => 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 29
zelka007
преди 3 месеца
друзя , в Поднебесната кинкалерия и в братска Турция , дето са върли приятели на зануленият от бункера в кремля , са започнали поголовно закриване на сметки на рассийски компании ... и се закриват и в държавните им банки , не само от частни ... защо така друзя ?! някво недоразумение сигурно ... в ОАЕ , туй в Дубай друзя , масово се закриват сметки на рассиянски фирми и на физически лица , дори и на такива с израелски паспорти ... :))) ... мдааа ... някъффф сговор виждам аз в приятелите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 28
zelka007
преди 3 месеца
полезните форумни приятели на РФ вероятно са в умилителен възторг ... скоро в 700км зона около границата на Украйна няма да остане работеща рассийска рафинерия , после започват по азбучен ред и по-големшките ГСМ-и ... човек би се запитал , къде са онези 96 (опс вече 90) пъвъота С-400 , с които може да се покрие успешно както северното полукълбо така и южното ?! то това се питат и в Турция ... :))) ... требе да питаме герасимов , опс него май вече не можем ... нищо , некой друг генерал ще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още