IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия искат забрана за полети над енергийните обекти

Серия атаки с дронове застрашава износа на петрол и петролни продукти от Русия

16:28 | 29.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За затваряне на въздушното пространство над обекти от енергийната система настоява Министерството на енергетиката на Русия, пише изданието "Ведомости", позовавайки се на свои източници. Според заявката, до която изданието има достъп, искането предвижда ограничаването на полетите до границите на обектите, които обикновено са част от националната сигурност.

По искане на министерството позволени над енергийните обекти ще са единствено полети, превозващи президенти и премиери, правителствени делегации и плавателни средства със специално разрешение от координационен център. Съгласно руските правила такъв център за защита на енергийната инфраструктура може да бъде създаден във Федералната служба за сигурност (ФСБ) и в него могат да участват представители на Росгвардията, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и Министерството на енергетиката.

Това предложение надгражда промяната в законодателството, одобрена от президента Владимир Путин през декември. Тя позволи на частните охранители да свалят дронове, включително и със средства за радиоелектронна борба.

От началото на януари обаче редица енергийни съоръжения в Русия пострадаха или бяха обект на обстрел с дронове. От Министерството на отбраната рядко признават за размера на щетите от атаките, но в социалните мрежи се появява достатъчно информация. Данните например сочат, че няколко съоръжения, включително и свързани с износ на енергийни продукти ще бъдат затворени за поне месец.

На 18 януари Украйна за първи път атакува по цели в Ленинградска област. Тогава нямаше потвърждение нито от руска, нито от украинска страна, но дрон подпали едно от петролните съоръжения около Санкт Петербург. Ден по-късно пламна и рафинерия в Рязан, която е сред първите три по обем на работата в Русия. Собственик е "Роснефт".

На 21 януари терминал за износ на нафта на "Новотэк" в пристанището Уст-Луга на Балтийско море беше атакуван с два дрона и обхванат от пламъци, в резултат на което е спрян за поне месец. В близост е и един от големите петролни терминали на Русия. Само няколко дни по-късно, на 26 януари, една от най-големите рафинерии на "Роснефт" - в Туапсе на брега на Черно море, се подпали и прекъсна работата си. Според публикации в социалните мрежи причината отново е атака с дронове.

Неуточнен инцидент затвори и работата на рафинерията "Норси" в Нижний Новгород, собственост на "Лукойл". Вицепремиерът на Русия Александър Новак потвърди, че работата ще спре за месец-месец и половина, но не коментира каква е причината за спирането.

Тази сутрин (29 януари) руските военни съобщиха и за свален дрон в близост до Ярослав. В руски независими медии се появиха  съобщения, че дронът е паднал в рафинерията "Славнефт - Янос" и служителите са освободени за деня. Според сайта на компанията рафинерията е в Топ 10  на руските преработватели на петрол.

Всички тези инциденти повдигат въпроса относно възможни прекъсвания на износа на петрол и петролни продукти от Русия. Пазарите вече са под натиск заради напрежението в Близкия изток и ограниченията при преминаването на Червено море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 10
sssaaa
преди 2 месеца
До: zelka007, Фекален, а в Украйна като има всякакви безаналогови Демократични ПВО системи да не би да свалят на 100%? Хайде малко по-сериозно, не сме ти виновни ние, че днес Укрите са загуби над 800 военни и нови територии. Виновният е Нацисткия режим в Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 16
zelka007
преди 2 месеца
До: Tikva007 ... всевиждащите и всичкосвалящи С-300 и С-400 , панцири и пр. страшилки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 2 месеца
Това някакъв виц ли е? Да не би до сега украинците да са палили руски енергийни обекти с разрешение? В украйна разрешени ли са полетите над енергийни обекти, че онази нощ нещо летя над нефтохима в Кременчуг и още гори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още