IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бури и дронове намаляват износа на руски петрол

Русия все още не изпълнява ангажимента си към ОПЕК+ за намаляване на износа

13:38 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През изминалата седмица износът на руски петрол намалява до най-ниското си ниво от два месеца, засегнат от лошото време и атаки с дронове, сочат наблюденията на Bloomberg. Според данните към 21 януари износът в последните четири седмици е в обем от средно 3,36 млн. барела на ден, което е с 50 хил. барела по-малко спрямо данните към 14 януари.

Bloomberg посочва, че бурите ще продължат да влияят върху износа и през текущата седмица, а пристанищата по Балтийско море се оказаха по-уязвими на атаки, отколкото се смяташе досега.

Износът може и да намалява, но все още е далеч от обещаното пред ОПЕК+ съкращение в рамките на 500 хил. барела спрямо нивата през май-юни. Средно доставките в последните четири седмици намаляват с около 220 хил. барела на ден.

Данните за България показват, че доставките остават на нивото, отбелязано през миналата седмица - 21 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво от началото на 2022 година насам. През миналата година страната ни се оказа четвъртият най-голям купувач на руски петрол с около 100 хил. барела на ден. На челните позиции са Китай и Индия.

По данни на Ройтерс българската рафинерия потърси алтернативи на руския петрол в Казахстан, Ирак и Тунис. С решение на парламента от 1 март отпада дадената от Европейската комисия дерогация за вноса на руски петрол, а още от 1 януари е ограничен износът на горива от руски петрол.

По данните на LSEG, цитирани от Ройтерс, през януари бургаската рафинерия е заявила два товара от 70 хил. тона от Казахстан, както и още 50 хил. тона от бленда, продаван от консорциума CPC - основно казахстански петрол, но има и опасения, че може да се смесва с руски петрол. Затова през лятото на 2022 година страната "ребрандира" сорта си, кръщавайки го KEBCO.

За рафинерията  в Бургас са закупени са още 76 хил. тона "Басра" и 33 хил. тона петрол от Тунис. Капацитетът ѝ е 190 хил. барела на ден и компанията се управлява от руската "Лукойл".

Петролът от Казахстан е със същите характеристики като сорта "Уралс" и още преди да бъде ограничен предсрочно вноса на руския петрол, експерти коментираха, че е най-вероятната алтернатива. Опасенията обаче бяха, че Казахстан няма достатъчно капацитет да доставя и за България. Румъния също е сред клиентите, купуващи този сорт.

След като България спре да купува единственият европейски клиент на Русия ще остане Турция. Към 21 януари доставките са в обем 308 хил. барела на ден и нивото е най-ниското от септември 2023 година насам.

Доставките за Азия обаче се увеличават до 3,03 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от юли насам. Основните купувачи са Китай и Индия. Те са и най-вероятната дестинация за всички танкери с руски петрол, които тръгват без да обявят крайната точка на пътуването си.

Руските кораби са едни от малкото, които преминават безпрепятствено през Червено море, въпреки че в края на миналата година дрон от Йемен удари кораб, превозващ руски петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още