IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалените субсидии за горива ще костват 4 млрд. долара на руския бюджет

За деветмесечието петролните компании са получили 11 млрд. долара компенсации, за да продават горива в Русия

12:01 | 02.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември руското правителство намали наполовина щедрите субсидии, с които компенсира петролните компании за ниската цена на горивата на вътрешния пазар. Но това стимулира износа на горива - на международните пазари цената е съществено по-висока, пише Ройтерс.

Износът беше насърчен още и от по-ниската стойност на рублага, но това предизвика криза на пазара на горива в Русия и повишаването на цената на дизела и бензина. С този ход правителството ядоса и фермерите, които заради липсата на горива се затрудниха да съберат реколтата.

В Кремъл върнаха старото положение със субсидиите от 1 октомври, но законодателно промяната може да влезе в сила едва от 1 януари 2024 година. Правителството забрани износа на дизел и бензин, а след това се наложи да разхлаби забраната, защото се запълниха складовете за съхранение на дизел.

Руската информационна агенция ТАСС изчислява, че за първите девет месеца на годината правителството е отпуснало над 1 трилион рубли (към 11 млрд. долара) като компенсация за петролните компании заради евтините горива на вътрешния пазар. 

Според изчисления на Ройтерс субсидиите биха увеличили данъчните приходи от петролния сектор с 350 млрд. рубли  (3,75 млрд. долара) в периода октомври - декември 2023 година, или 1,1% от планираните годишни разходи. Сега обаче няма основание те да бъдат внесени в бюджета.

За миналата година приходите от петролния и газовия сектор представляват 42% от общите приходи в руския бюджет.

Ройтерс отбелязва, че неразбориите около пазара на горива само подсказват какви трудности изпитва руското правителство в опитите си да продължи да финансира скъпата си "специална военна операция" в Украйна, да се бори с растящата инфлация и поскъпването на горивата, които засягат хората и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
atrdmbxlz
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... с колко свободни мозъчни клетки разполагаш , извън неибходимите ти за ядене , спане и аканe ... ?! ... преди десетина дена имаше подробна статия , описваща ЗАЩО няма дизел по бензиностанциите в рассийката по цели седмици , че на некои места и с месеци ... :))) ... и изненада !! не е щото се търси неистово рассийски петрол и дизел по света ... моментът , когато ще започнат да си довнасят дизел за вътрешна употреба не е далеч ... ще се справиш ли с намирането или ти трябва помощ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
Ае, зелков нали каза, че никой не им го купува таа слуз, как така петролните компании успяват да изнесът толкова много, че да предизвикат недостиг? Не знам за Ройтерс, ама за мен неразбориите около пазара на горива само подсказват, че им трябват още нови преработващи мощности, да покрият голямото пазарно търсене на тези дето иначе официално нищо не купуват от тях. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още