IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия позволи частичен износ на дизел и увеличи компенсациите за рафинериите

От началото на годината компаниите са получили над 11 млрд. долара, за да продават горива на вътрешния пазар

10:07 | 06.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското правителство разреши частично възстановяване на износа на дизел и увеличи компенсациите за петролните компании заради загубите, които търпят, продавайки продукцията си на занижени цени на вътрешния пазар. Решението е публикувано на уебстраницата на институцията.

Според съобщението се премахва ограничението за износ на дизел през морските терминали, но при условие, че производителят доставя най-малко 50% от дизела си на вътрешния пазар. Преди ден "Комерсант" съобщи, позовавайки се на свои източници, че тази мярка се обсъжда между вицепремиера Александър Новак и представители на петролните компании. Причината за това искане е технологична - складовете на рафинериите се оказаха препълнени, защото на вътрешния пазар се потребяват половината от количествата дизел, който се произвежда.

При това положение петролните компании съобщиха на правителството, че ще се наложи да ограничат работата си, тоест и производството на дефицитния бензин.

На 21 септември Москва забрани износа на горива, за да стабилизира цените на вътрешния пазар. Според анализатори причината за ръста на цените на горивата са плановите ремонти на рафинериите, ограниченията в доставките, тъй като логистичните канали в южните части на страната са блокирани от доставките на военна техника, както и силното търсене именно на юг във връзка с прибирането на реколтата от пшеница.

Сега правителството съобщава, че за да бъде избегнат "сив" износ, когато сегашните ограничения бъдат премахнати, се въвежда защитно мито върху петролните продукти от 50 хил. рубли на тон (почти 500 долара на тон), но само за търговци на горива, не и за производители.

По този начин в Москва се надяват да бъде ограничена спекулата, тъй като цените на вътрешния пазар са потиснати, а именно това е причината и държавата да раздава компенсации на петролните компании.

По данни на ТАСС в първото деветмесечие за компенсации на петролните компании от бюджета са похарчени 1,13 трилиона рубли (11,1 млрд. долара). Само през септември компенсациите са почти 300 млрд. рубли.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още