IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпитва недостиг на горива дори за жътвата на пшеницата

Според властите проблем с горивата няма, но обмислят ограничаване на износа

10:35 | 01.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия изпитва недостиг на горива и това води до затруднения дори да прибере реколтата от пшеница в южните части на страната. Ситуацията вероятно ще се влошава през следващите месеци, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Причините за това са комплексни - ограничената работа на рафинериите заради годишните ремонти, претоварените жп превози и слабата рубла, която стимулира износа на горива.

Бензиностанциите в южните региони ограничават обемите, които техните клиенти имат възможност да купят, допълва агенцията. Според източниците на Ройтерс бензин АИ-92 липсва в Краснодарския край, Адигейра и Астрахан, а АИ-95 и дизел се намират много трудно. Някои търговци заявяват, че практически не могат да купят дизел от петролните бази и втора седмица горивото липсва в Самара, в близост до р. Волга.

Това се случва малко след рязкото поскъпване на горивата на вътрешния пазар. Правителството тогава определи таван на цената и позволи на производителите да увеличат цената на горивата само с размера на инфлацията.

Според руския вицепремиер Александър Новак няма проблеми на пазара. Русия от септември ще намали с още 300 хил. барела на ден добивите на петрол. Мярката е доброволна и цели поддържането на цената на петрола на световните пазари. Новак коментира още, че правителството работи върху мерки за увеличаване на доставките на вътрешния пазар на горива, допълва още Ройтерс.

Сред тях са увеличаване на задължителните квоти за производителите на пазара, както и ограничаване на износа.

Експерти коментират, че ситуацията на руския пазар може да се нормализира най-рано през октомври, когато рафинериите възстановят производството си, а потреблението намалее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
нещо като венецуела ли става друзя антиваксъре-газовици ?! вода гази , жаден ходи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още